Tetszett a cikk?

Jövő januártól megkezdődhet a postai szolgáltatások hazai piacának liberalizációja, miután az Országgyűlés hétfőn 188 igen szavazattal, 156 nem ellenében elfogadta a postáról szóló törvényjavaslatot.

A januárban hatályba lépő új postatörvény egyik legfontosabb eleme a liberalizáció: ennek jegyében egyrészt a jövő évtől a Magyar Postának is európai uniós színvonalú szolgáltatásokat kell nyújtania, másrészt 2009. január 1-jéig fel kell készülnie a teljes postai piacnyitásra.A postai szolgáltatások piacának megnyitása folyamatosan valósul meg: első lépésben a kizárólag az egyetemes szolgáltató által továbbítható küldemények súlyát a törvény a 350 grammos súlyhatárról 100 grammra szállítja le. Ebből következően 2004. január 1-jétől a Magyar Posta Rt.-nek csak a 100 gramm alatti küldemények továbbítására lesz monopóliuma, míg 2010-től már minden küldemény továbbítása liberalizált lesz.Az új törvény a szolgáltató és az igénybevevők érdekeinek védelmét együttesen valósítja meg például akkor, amikor előírja a postai szolgáltató helyek akadálymentessé tételét a fogyatékkal élők számára. Ezen kívül kimondja, hogy a személyes adatokkal való visszaélések megakadályozására alkalmas postai berendezések üzembe helyezését fokozatosan kell megvalósítani.A törvény előírja azt is, hogy az egyetemes szolgáltatónak a postai küldeményeket munkanaponként legalább egyszer be kell gyűjtenie és házhoz kell kézbesítenie az ország egész területén. A postai dolgozók önvédelmére a törvény lehetővé teszi, hogy feladatuk ellátása során gázsprayt, riasztó fegyvert használjanak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Magyar EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak

Magyar EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak