Tetszett a cikk?

Az átalakulás előrehaladottságára kidolgozott átfogó EBRD-indexben Magyarország változatlanul a listavezetők között van.

Magyarországon a tavalyi 3,3 százalék után 2003-ban 3,0 százalékos növekedés várható – állítja a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) november 18-án megjelenő éves áttekintése. A magyar gazdaság a négy nagy vizsgált területcsoport (vállalati szféra, piaci-kereskedelmi rendszer, pénzügyi szektor, infrastruktúra) kilenc alkategóriája közül hétre a legmagasabb, 4-es osztályzatot kapta, csak a kormányzati és vállalati szerkezeti átalakításra, illetve a versenypolitikára kapott 3-ast.Önelégültségre mégsincs okunk. A Jelentés az átmeneti gazdaságokról (Transition Report 2003) című - 27 kelet-európai és közép-ázsiai ország éves haladását felmérő, 220 oldalas - elemzés arra is felhívja a figyelmet, hogy az utóbbi egy évben drámaian csökkent a magyar gazdaságba áramló közvetlen külföldi befektetések értéke. Ebben a világgazdasági lassulás és a romló versenyképesség mellett az is szerepet játszott, hogy az előző kormány a nagy infrastrukturális beruházások közbeszerzési szerződéseit csak a helyi vállalatoknak tette hozzáférhetővé.Az EBRD adatai szerint a Magyarországra irányuló működőtőke-beáramlás értéke tavaly a magyar bruttó hazai termék (GDP) 1 százalékára csökkent az előző évi 4,4 százalékról, az idei első félévben pedig a GDP-érték 2 százalékának megfelelő nettó kiáramlás volt. Tavaly a folyó fizetési mérleg hiányának 23 százalékát fedezték a közvetlen külföldi befektetések, míg 2001-ben még több mint 200 százalékos volt a fedezettség, - áll a londoni bank éves jelentésében.Ami a többi átmeneti gazdaságot illeti, Kelet-Európa és a volt szovjet térség gazdasági növekedése az idén is túlszárnyalja a világgazdaságét, és a térségi átlagon belül a rendkívül alacsony bázisról induló FÁK-államok produkálják a leggyorsabb ütemet. A kelet-európai országok csoportjának átlagos növekedési üteme az idén 4,7 százalék lesz a tavalyi 3,8 százalék után. Ezen belül Magyarország hazai összterméke az EBRD várakozása szerint 5,0 százalékkal emelkedik az idei 3,0 százalék után. Az átlagon belül az egykori szovjet köztársaságokból alakult FÁK-államközösség gazdasága 6,2 százalékkal, a közép-európai országok és a balti államoké pedig 3,3 százalékkal bővül idén, a tavalyi 4,8, illetve 2,5 százalék után. Oroszországnak, a térség legnagyobb gazdaságának az EBRD 6,2 százalékos - a FÁK-átlaggal egyező - idei növekedést jósol a tavaly mért 4,3 százalék után.A FÁK-államokban a magas nyersanyagárak táplálják elsősorban a növekedést, mutatott rá a Willem Buiter, a bank főközgazdásza, a jelentéshez fűzőtt kommentárjában Buiter szerint a gyors növekedési ütem ilyen háttérrel aligha tartható fenn, ezeknek az országoknak ezért több lábra kell állítaniuk gazdaságukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Kifejezetten gyerekeknek szánt okosóra jelent meg a Telekomnál

Kifejezetten gyerekeknek szánt okosóra jelent meg a Telekomnál