Tetszett a cikk?

Az EU keleti bővítése növelheti a gazdasági szakadékot az unióhoz jövő májusban csatlakozó kelet-európai országok és a csatlakozásból kimaradt államok között - állítja az Európai Fejlesztési-és Újjáépítési Bank.

Az Európai Fejlesztési-és Újjáépítési Bank (EBRD) szerint fennáll a veszélye annak, hogy a bővítésből kimaradó kelet-európai országok, mint például Moldávia a nemzetközi gazdaság peremén maradnak, lévén, hogy viszonylag kevés külföldi befektetést élveznek, s kevés a lehetőségük a törvényes migrációra – figyelmeztetett az EBRD egy hétfőn kiadott, a volt kommunista államokról szóló éves gazdasági jelentésében.Willem Buiter, a bank vezető közgazdásza, a jelentés készítője, hétfőn arra sürgette az Európai Uniót, az Egyesült Államokat és Japánt, hogy hagyjanak fel a mezőgazdaságban tapasztalható protekcionista politikájukkal és engedjék, hogy a szegényebb országok is eleget tehessenek a potenciális exportjuknak. „Ha Moldávia nem exportálhat az EU-ba, akkor hová exportáljon?” – tette fel a kérdést Buiter, aki szerint az EU-nak sem lehet érdeke, hogy katasztrófális gazdasági helyzetben lévő országok „heverjenek” az unió határain kívül.A jelentés – amely egyébként pozitív képet fest a régió kilátásairól – szerint az elmúlt években a legnagyobb gazdasági fejlődés a korábbi Szovjetunióban és Dél-Kelet-Európában volt. Kelet-Európa és a volt szovjet térség gazdasági növekedése az idén is túlszárnyalja a világgazdaságét, és a térségi átlagon belül a rendkívül alacsony bázisról induló FÁK-államok produkálják a leggyorsabb ütemet. A kelet-európai országok csoportjának átlagos növekedési üteme az idén 4,7 százalék lesz a tavalyi 3,8 százalék után. Ezen belül Magyarország hazai összterméke az EBRD várakozása szerint 5,0 százalékkal emelkedik az idei 3,0 százalék után.Ugyanakkor az EBRD arra is figyelmeztetett, hogy néhány állam – Fehér Oroszország, Türkmenisztán és Üzbegisztán – majdnem leállította az elindított gazdasági reformjait, márpedig az EBRD szerint a reformok felgyorsítása, a mélyebb integráció és regionális együttműködés növelheti azon országok kilátásait, amelyek 2004-ben nem csatlakoznak az Európai Unióhoz.A jelentés szerint azonban a jövőre csatlakozó volt kommunista országok sem lazíthatnak a gazdasági reformjainkon. Buiter szerint az adminisztráció javítása nélkül ezek az államok nem profitálhatnak teljesen a csatlakozásból, mivel a Brüsszelből érkező pénzek – részben a korrupciónak köszönhetően – elfolynak.Az EBRD-jelentést elemző Financial Times rámutat arra, hogy a szeptemberben készült EBRD-jelentésben egy szó sincs az Oroszországban kirobbant ellentmondásos Jukosz-ügyről, noha – érvel a napilap – a jelentést készítő Buiter a korábbi években nem félt attól, hogy bírálja Oroszország gazdaságpolitikáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének

Meghalt a jeges vödrös kihívás egyik központi figurája

Meghalt a jeges vödrös kihívás egyik központi figurája