Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a a stabilitási paktum felfüggesztése aláássa a bizalmat és hátráltatja "Európa javulását".

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet arra figyelmeztetett, hogy a stabilitási-és növekedési paktum felfüggesztése aláássa a bizalmat és hátráltatja "Európa jabulását". “Nem gondolom úgy, hogy a paktum betűjét vagy szellemét módosítani kellene” – szögezte le Trichet.Ugyanakkor a paktumot múlt héten felfüggesztő Németország szerint az EKB által előírt devizakamatok sértik az ország gazdaságát. Hans Eichel német pénzügyminiszter közölte: az EKB monetáris politikája vezetett oda, hogy Németországnak a legmagasabb a reálkamata, ami nem idézi elő a növekedést.Jean-Claude Trichet szerint a paktum felfüggesztése “súlyos veszélyeket” rejt magában. Az EKB elnöke emlékeztetett arra, hogy az EKB részben éppen a túlságosan nagy költségvetési hiány miatt szabta meg a kamatokat.A bankelnök hétfőn az Európai Parlament fóruma előtti meghallgatásán kizárta az EKB kamatemelését, különösen abból a megfontolásból, hogy most ilyen módon büntessék a költségvetési fegyelemről megfeledkezett euróövezeti tagországokat. Trichet ugyanakkor közölte, hogy a tagországi költségvetési pozíciók adatait a többi fontos adattal együtt havi tanácskozásuk során áttekintik annak eldöntéséhez, miként is alakuljon a továbbiakban az EKB kamatszintje. Teljesen világos, hogy van határ (a deficitre) - mondta Trichet -, ott, ahol nagyobb lesz a veszteségünk, mint amit nyerünk.Az EU pénzügyminisztereinek tanácsa múlt hét kedden egyedi döntéssel, meghatározatlan időre kivonta Franciaországot és Németországot az uniós tagállamok költségvetési hiányát szabályozó stabilitási paktum alól. Az EU e két nagy alapító országa büdzséjének deficitje jövőre már harmadszorra haladja meg a GDP 3 százalékában meghatározott felső határt. Az Európai Bizottság (EB) nemrégiben javaslatokat tett közzé arról, milyen ütemben csökkentse Párizs és Berlin a deficitet 2004-2005-ben, ami ellen a két kormány erőteljesen tiltakozott.Pedro Solbes, az EB gazdaságpolitikai ügyekért felelős tagja „mély sajnálatát fejezte ki, hogy a pénzügyminiszterek nem követték a paktum szellemét és betűjét".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai

Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai

Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették

Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették

Müller Cecília: Szerdán dönt a kormány a járványügyi korlátozásokról

Müller Cecília: Szerdán dönt a kormány a járványügyi korlátozásokról