Tetszett a cikk?

Medgyessy Péter szerint a forint ellen spekulációs támadás folyik, de a gazdaság alapjai jók és a tendenciák is kedvezőek, s így a spekulációs szándék biztosan nem lesz sikeres. Az SZDSZ úgy látja, a gazdaság állapota nem indokol pánikreakciót.

A belgiumi látogatáson tartózkodó magyar kormányfő az MTI kérdésére válaszolva elmondta: folyamatosan konzultál a pénzügyminiszterrel, a jegybank elnökével, s így ismeri az otthoni fejleményeket. A gazdaság alapjai jók, ezt független külföldi elemzők is elismerik, s a tendenciák is kedvezőek - szögezte le Medgyessy Péter, ez utóbbiakra példaként hozva fel a 3. negyedévi GDP-növekedés épp most kedden nyilvánosságra hozott adatát, azt, hogy a foglalkoztatási mutatók is jó irányba haladnak, a költségvetési hiány csökkenését (s hogy ezt a folyamatot segíteni fogja a költségvetési hiány jövő évi keretszámainak múlt heti parlamenti elfogadása is), no meg hogy a vállalatvezetők várakozásai is kedvezően változnak.Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
260 Ft alá csökken-e az euró árfolyama december 12-ig?
"Biztosítható, hogy a forint erős maradjon, ez a kormánynak, a pénzügyminisztériumnak és a jegybanknak egyaránt érdeke" - mondta a magyar miniszterelnök, hozzátéve: szerinte a forint gyengülését okozó spekulációs folyamatok le fognak csillapodni, ha a piaci szereplők látják, hogy az előbbi három intézmény erőfeszítései mind egy irányba mutatnak.A forint árfolyamingadozását az elmúlt egy év logikátlan lépései váltották ki, de a gazdaság állapota nem indokol semmiféle pánikreakciót - jelentette ki kedden Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke, Csillag István gazdasági miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.A kormány gazdaságpolitikája és monetáris politika hiányzó összhangja miatt következhetett be a spekuláció által indított kamatemelkedés és forintgyengülés - mondta Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint a kedden közzétett III. negyedévi adatok: a 2,9 százalékos GDP-bővülés és a beruházások 4,4 százalékos, ezen belül a gépi beruházások 17 százalékos felfutása azt jelzi, hogy a magyar gazdaság a fogyasztásvezérelt pályáról visszaállt a beruházás- és exportvezérelt pályára.A gazdasági miniszter szerint a jelenlegi kamatszint nem lehet tartós, és a forint visszatérhet a kormány és a jegybank által közösen meghatározott árfolyamsávba. Ha a jövőben is hasonló ütemű lesz a működőtőke-beáramlás, mint a III. negyedévi 590 millió euró, akkor Magyarországra évente a korábban megszokott 1,5-1,8 milliárd euró érkezhet - tette hozzá Csillag István. A miniszter szerint ez azt mutatja, hogy a termelésbe és szolgáltatásba invesztáló külföldiek bíznak a magyar gazdaság egészséges fejlődésében.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Ötven év múlva "vészes földközelségbe" kerülhet egy óriási aszteroida

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért