Tetszett a cikk?

Magyarország közelebb került a pénzügyi válsághoz kedden, amikor a kormány lemondott egy államkötvény-aukciót a gazdaság állapotával kapcsolatos befektetői aggodalmak miatt - írta szerdán a Financial Times.

A brit gazdasági napilap a kontinentális kiadásának szerkesztőségi cikkében úgy véli, hogy a magyar pénzügyi hatóságok csak magukat okolhatják, amiért „ahelyett, hogy minden erejükkel az államháztartási hiány csökkentésébe fogtak volna, a forint mikromenedzselésével próbálkoztak, katasztrofális eredménnyel”. A lap felidézi a jelenlegi valutaproblémáknak az idei év elejére visszanyúló előzményeit, majd megállapítja, hogy ezek és fejleményeik nyomán "a magyar piacokba vetett bizalom romokban hever".Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Lesz-e újabb jegybanki kamatváltoztatás az idén?
A mostani zavarok arra is rávilágítanak, hogy a csatlakozó országoknak a valutaunió felé vezető útját soha nem lehetett zökkenőmentesnek tekinteni. Magyarország helyzete azonban még ezen belül is szélsőséges, mert államháztartási hiánya tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 9,6 százaléka volt, és idén a nagyarányú kiadáscsökkentések ellenére is csak 6 százalékra mérséklődik az előrejelzések szerint - írta a Financial Times.A lap szerint az ország nem fogja tudni teljesíteni a GDP 3 százaléka alatti deficit maastrichti szerződésben előírt célját, ha nem hajt végre mélyreható költségvetési reformokat, amelyek az olyan kényes területekre is kiterjednek, mint a társadalombiztosítás. Az FT rámutatat: a kormányoknak támogatottságot kell szerezniük a lakosság körében az ilyen politikákhoz. Felhasználható érvként az EU-csatlakozást ajánlják: az uniós támogatások teljes körű igénybe vételéhez ugyanis az érintett kormányoknak is elő kell teremteniük a társfinanszírozáshoz szükséges pénzeket. A lap az uniónak azt ajánlja, hogy a már tervbe vett támogatások késedelem nélküli kifizetésével segítsen a csatlakozóknak államháztartásuk kezelésében.A lap külön jelentésben is beszámol a forintárfolyam újabb eséséről, és azt írja, hogy az még nagyobb is lehetett volna, ha nem lettek volna olyan kedvezőek az ipari termelés és a feldolgozóipari export évi 10 százalékos növekedéséről most közzétett harmadik negyedévi adatok. "A leghatékonyabb lépés, amelyet a Magyar Nemzeti Bank tehet, most az lenne, hogy egy darabig békén hagyja a piacokat" - idézi a lap Sarkady Kornélt, a Raiffeisen Securities budapesti elemzőjét. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján

Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján

Barack Obama memoárját viszik, mint a cukrot

Barack Obama memoárját viszik, mint a cukrot