Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb repülőgépgyártója sorra veszíti el állami megrendeléseit, miközben riválisai egyre erősödnek.

Valóságos sokkot okozott az Egyesült Államokban, amikor a világ legnagyobb repülőgépgyártó vállalatának, a Boeingnek az elnök-vezérigazgatója, Phil Condit december 2-án lemondott. Condit távozását egyrészt a cég botrányaival, másrészt európai riválisa, az Airbus erősödésével magyarázzák. A távozó elnök helyébe a 62 éves Lewis E. Platt, a Hewlett Packard egykori főnöke, illetve a vállalat igazgatótanácsának volt elnökhelyettese, a Condit jobbkezének tartott Harry Stonecipher lépett.

Bár Stonecipher úgy nyilatkozott, hogy nem változtat az elődje által kijelölt vállalati stratégián, az új elnök valószínűleg nem a Condit által előszeretettel használt ipari kémkedést és a bennfentes információk etikátlan megszerzését értette ez alatt. A 2001. szeptember 11-e óta szinte csak a hadiipari megrendelésekben bízó Boeinget ugyanis azzal vádolják főbb konkurensei, hogy az amerikai légierő 22 milliárd dolláros, repülőgép-bérlésre vonatkozó tenderének kiírása után Darleen Duryun, a beszerzésért felelős Pentagon-alkalmazott a pályázaton ugyancsak induló európai Airbus ajánlatáról bizalmas információkat adott át Mike Searsnek, a Boeing pénzügyi igazgatójának. (A Pentagon katonai gépek légi utántöltéséhez akart 100 darab repülőgépet bérelni.) Duryun állítólag arról tájékoztatta Searst, hogy az európai rivális 5 és 17 millió dollár közötti összeget kérne egy-egy gépért. Feltehetőleg az sem véletlen egybeesés, hogy a pénzügyi igazgatónak oly segítőkész Duryun nem sokkal később már Sears munkatársaként a Boeing alkalmazottja volt. (A botrány kirobbanását végül egy, a nyár folyamán indított szenátusi vizsgálat segítette elő; a múlt héten pedig Sears és Duryun – elismerve tettüket – távoztak a cégtől.)

A skandalumot azonban újabb követte: júliusban a vállalat beismerte, hogy ipari kémkedést folytatott a rivális Lockheed Martin cégnél, hogy elhalássza előle a katonai műholdakat pályára állító hordozórakétákkal kapcsolatos Pentagon-megrendelést. Büntetésből a védelmi tárca kizárta a vállalatot a versenyből, így az egymilliárdos bevételtől esett el. Mint az időközben indított vizsgálatból kiderült: a Boeing mérnökei a Lockheed Marintól ellopott többezer oldalas dokumentumokat használták fel a tervezés során.

De nemcsak a kémbotrányok érintették kellemetlenül a Boeinget. Jelentős veszteségként értékelte a cég például egy évvel ezelőtt azt, hogy az 1997-ben az amerikai légierővel – 225 milliárd dollár értékben – kötött, vadászgépek vásárlására szóló szerződését a védelmi tárca szemétkosárba dobva végül a Lockheed Martin F35-ös gépei mellett döntött. A rivális cégek megizmosodásaként értékelhető az is, hogy a Qantas ausztrál légitársaság két tucat Airbus 320-as géppel gazdagítja leányvállalatát, a Jetstart, miközben a 70 államban jelen lévő, több mint 156 ezer főt foglalkoztató Boeing lemondott a 2001-ben bejelentett, kvázi szuperszonikus gépként elkönyvelt Sonic Cruiser gyártásáról.

"Meg szeretnénk erősíteni a hírnevünket azon ügyfelek, befektetők és közösségek körében, akikkel együtt dolgozunk” – közölte Stonecipher, miután elfoglalta elődje székét. De milyen más alternatíva kívánkozna számára?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában

Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában