Tetszett a cikk?

Budapesten lehetne Kelet-Közép-Európa gyémánttőzsdéje, legalábbis ezt tervezik ékszerészkörökben.

Gyémánttőzsde több világvárosban működik, de Közép- és Kelet-Európában még nincs. Ha Budapesten létrejönne, az erősen javíthatná az ország hitel- és pénzügyi minősítését, és komoly állami bevételt is hozhatna. Igaz, ehhez az is szükséges, hogy a nemzetközi piac is elfogadja az új helyszínt - tudósít a Népszabadság.Először egy drágakő- és ékszerklubot kellene létrehozni. Ilyen már volt Budapesten a háború előtt a Filmmúzeum épületében. A működése hasonló a tőzsdééhez, a drágakövekkel és ékszerekkel a klub keretében, legálisan üzletelnének a kereskedők.Ma 600-800 magyarországi ékszerüzletben alig 400-500 ékszerét dolgozik. A hazai – legális – ékszerpiac, a becslések szerint, mintegy 25 milliárd forintos fogalmat produkál. A tényleges forgalom, a becslések szerint 30-40 százalékkal nagyobb. A feketézést segítő óriási adóterhet (a 25 százalékos áfán felül fizetendő 35 százalékos fogyasztási adót) tavaly törölték el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!