A Lukoil orosz olajipari cég elnöke a napokban Bagdadba utazik, hogy felélessze azt az olajtermelési megállapodást, amit még Huszein kormányával kötött.

A Szaddám Huszein vezette iraki kormánnyal 3,7 milliárd dolláros ügyletet hozott tető alá a Lukoil, amely 68,5 százalékos részesedés kapott a Nyugat-Kurna olajmező kiaknázására létrehozott konzorciumban. Irak azonban még az amerikai invázió előtt egyoldalúan felbontotta a szerződést arra hivatkozva, hogy a Lukoil nem kezdte meg a termelést. A Lukoil akkor arra hivatkozott, hogy az Irak elleni ENSZ-szankciók miatt meg volt kötve a keze - jelenti az MTI-ECO.Vagit Alekperov rámutatott arra, hogy a Lukoil szerint érvényes a megállapodás, amellyel kapcsolatban várhatóan hamarosan dönt az új iraki vezetés. Alekperov erről Rijádban beszélt, ahol bejelentette: igen nagy biztonsággal kijelenthető, hogy Észak-Szaúd-Arábiában jelentős gázmezőre lelnek. A Lukoil januárban az állami Saudi Arabian Oil Co. céggel közösen gázfeltárásra kapott engedélyt. Ennek céljából a két cég vegyes vállalatot alapított Luksar néven, amelyben az orosz vállalatnak 80 százalékos a részesedése.A Luksar 30 ezer négyzetkilométeren kapott engedélyt gázkutatásra és kitermelésre a világ legnagyobb gázmezője, az iraki Gavari közelében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A tényállítások és a tények

A tényállítások és a tények