Tetszett a cikk?

A Lukoil orosz olajipari cég elnöke a napokban Bagdadba utazik, hogy felélessze azt az olajtermelési megállapodást, amit még Huszein kormányával kötött.

A Szaddám Huszein vezette iraki kormánnyal 3,7 milliárd dolláros ügyletet hozott tető alá a Lukoil, amely 68,5 százalékos részesedés kapott a Nyugat-Kurna olajmező kiaknázására létrehozott konzorciumban. Irak azonban még az amerikai invázió előtt egyoldalúan felbontotta a szerződést arra hivatkozva, hogy a Lukoil nem kezdte meg a termelést. A Lukoil akkor arra hivatkozott, hogy az Irak elleni ENSZ-szankciók miatt meg volt kötve a keze - jelenti az MTI-ECO.Vagit Alekperov rámutatott arra, hogy a Lukoil szerint érvényes a megállapodás, amellyel kapcsolatban várhatóan hamarosan dönt az új iraki vezetés. Alekperov erről Rijádban beszélt, ahol bejelentette: igen nagy biztonsággal kijelenthető, hogy Észak-Szaúd-Arábiában jelentős gázmezőre lelnek. A Lukoil januárban az állami Saudi Arabian Oil Co. céggel közösen gázfeltárásra kapott engedélyt. Ennek céljából a két cég vegyes vállalatot alapított Luksar néven, amelyben az orosz vállalatnak 80 százalékos a részesedése.A Luksar 30 ezer négyzetkilométeren kapott engedélyt gázkutatásra és kitermelésre a világ legnagyobb gázmezője, az iraki Gavari közelében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat

Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat

Az osztrák kormány és a szerencsejáték-óriáscég közös botrányától hangos Ausztria

Az osztrák kormány és a szerencsejáték-óriáscég közös botrányától hangos Ausztria

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja