Tetszett a cikk?

11 013 ponttal újabb történelmi csúcsra ért a BUX hétfőn délben. Magyarország, amely a régió részvénypiacainak korábbi erősödésből kimaradt, most nagy léptekkel hozza be a lemaradást.

A magyar börze a tavalyi forintválság és a siralmas makrogazdasági adatok miatt az elmúlt hónapokban kimaradt abból a rally-ból, amely a régió tőzsdéin lezajlott, de most a kedvező makroadatok és a forint erősödése láttán gyorsan felzárkózni látszik – nyilatkozta Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank Rt. elemzője. A magyar tőzsde legnagyobb befektetői, a külföldi befektetési és nyugdíjalapok, rengeteg pénzt zúdítottak a régióra az utóbbi időben. Különösen a feltörekvő piacokra specializálódott amerikai alapok voltak aktívak – mondta Tordai Péter, a K&H Equities-től. A közeljövőben Magyarország értékpapír piaca további tőkebeáramlásra számíthat, ugyanis a magyar tőzsdei papírok még mindig alulértékeltek a régió többi részvénypiacához viszonyítva. A magyar részvények árának a társaságok nyereséghez viszonyított aránya (P/E) átlagosan 13, míg Csehországban ez az arány 15, Lengyelországban 19.Jót tett a magyar papírok megítélésnek, hogy több társaság, például a bankok (MOL, FHB) és a MOL, tavaly a vártnál nagyobb nyereséget tett le az asztalra. Elképzelhető, hogy több befektető is arra az emelkedésre spekulál, amelyet a májusi uniós csatlakozás hoz. Ekkor ugyanis számos olyan nagy befektetési alap is megjelenhet a magyar piacon, amelyeknek szabályzata előírja, hogy csak uniós tagországban fektethet be.A vezető részvények közül az OTP 3,600, a Matáv 900 Ft közelében tartózkodik, miközben a Richter jelentős hanyatlás után tért vissza ismét pénteki zárószintje közelébe.Üzletkötők szerint a részvénypiacon egyre nagyobb az esély egy korrekció bekövetkezésére, ugyanakkor tartós negatív trendforduló csak a jelenlegi optimizmusnak gyökeresen ellentmondó makrogazdasági indikátorok publikálása esetén képzelhető el.A Magyarországgal kapcsolatos bizalom erősödést mutatja az is, hogy a forint szintén 255 forint/euró alatt tartózkodik, s nem kizárt, hogy ma a 254 forintot is eléri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni

Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni

Financial Times: Amerikából szerezne be AstraZeneca-vakcinát az Európai Unió

Financial Times: Amerikából szerezne be AstraZeneca-vakcinát az Európai Unió

70 éves is elmúlt a világ legidősebb madara, nemrég mégis költött

70 éves is elmúlt a világ legidősebb madara, nemrég mégis költött