11 013 ponttal újabb történelmi csúcsra ért a BUX hétfőn délben. Magyarország, amely a régió részvénypiacainak korábbi erősödésből kimaradt, most nagy léptekkel hozza be a lemaradást.

A magyar börze a tavalyi forintválság és a siralmas makrogazdasági adatok miatt az elmúlt hónapokban kimaradt abból a rally-ból, amely a régió tőzsdéin lezajlott, de most a kedvező makroadatok és a forint erősödése láttán gyorsan felzárkózni látszik – nyilatkozta Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank Rt. elemzője. A magyar tőzsde legnagyobb befektetői, a külföldi befektetési és nyugdíjalapok, rengeteg pénzt zúdítottak a régióra az utóbbi időben. Különösen a feltörekvő piacokra specializálódott amerikai alapok voltak aktívak – mondta Tordai Péter, a K&H Equities-től. A közeljövőben Magyarország értékpapír piaca további tőkebeáramlásra számíthat, ugyanis a magyar tőzsdei papírok még mindig alulértékeltek a régió többi részvénypiacához viszonyítva. A magyar részvények árának a társaságok nyereséghez viszonyított aránya (P/E) átlagosan 13, míg Csehországban ez az arány 15, Lengyelországban 19.Jót tett a magyar papírok megítélésnek, hogy több társaság, például a bankok (MOL, FHB) és a MOL, tavaly a vártnál nagyobb nyereséget tett le az asztalra. Elképzelhető, hogy több befektető is arra az emelkedésre spekulál, amelyet a májusi uniós csatlakozás hoz. Ekkor ugyanis számos olyan nagy befektetési alap is megjelenhet a magyar piacon, amelyeknek szabályzata előírja, hogy csak uniós tagországban fektethet be.A vezető részvények közül az OTP 3,600, a Matáv 900 Ft közelében tartózkodik, miközben a Richter jelentős hanyatlás után tért vissza ismét pénteki zárószintje közelébe.Üzletkötők szerint a részvénypiacon egyre nagyobb az esély egy korrekció bekövetkezésére, ugyanakkor tartós negatív trendforduló csak a jelenlegi optimizmusnak gyökeresen ellentmondó makrogazdasági indikátorok publikálása esetén képzelhető el.A Magyarországgal kapcsolatos bizalom erősödést mutatja az is, hogy a forint szintén 255 forint/euró alatt tartózkodik, s nem kizárt, hogy ma a 254 forintot is eléri.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Élőben közvetítik a nemzetállam csődjét, míg az Európai Unió köszöni, megvan

Élőben közvetítik a nemzetállam csődjét, míg az Európai Unió köszöni, megvan

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Most Székesfehérváron tüntetnek a túlóratörvény ellen

Most Székesfehérváron tüntetnek a túlóratörvény ellen

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

15 év fotói egy 5 perces videóban: gyönyörű felvételek a Mars felszínéről

15 év fotói egy 5 perces videóban: gyönyörű felvételek a Mars felszínéről

Nem túl meglepő módon cáfolta Korda György a melegségéről szóló pletykákat

Nem túl meglepő módon cáfolta Korda György a melegségéről szóló pletykákat