Tetszett a cikk?

Második hónapja egy helyben toporog a német ipar. Kutatók ismét a lassulás jeleit vélik felfedezni a német gazdaságban.

Előzetes adatok szerint Németországban januárban 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés a decemberi 0,1 százalékos növekedés után. Mindez csalódás ahhoz képest, hogy az elemzők januárra az ipari termelés 0,5 százalékos emelkedését valószínűsítették – írja a Financial Times.A német építőipar termelése januárban a téli időjárás miatt 7,4 százalékkal, az energiatermelés 3 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar kibocsátásának 0,7 százalékos bővülése mindezt nem tudta ellensúlyozni. A félkész termékek, mint például az autóalkatrészek gyártása 0,3 százalékkal nőtt decemberhez képest, a fogyasztási cikkek gyártása viszont ugyan ennyivel csökkent.A munkanélküliség szintén váratlanul növekedésnek indult februárban, az üzleti bizalom visszaesett, valamint a januári ipari rendelések is erősen zuhantak januárban.A Reuters és az Ifo német gazdaságkutató intézet beszerzési menedzserindexei szerint a német gazdaság a lassulás jeleit mutatja. A német gazdaság korábban vártnál lassabban, de bővülésnek indult, bár az erős euró fékezte az eladásokat az ország fő exportpiacain. A hallei IWH kutatóintézet az idei évre 1,5-1,6 százalékos növekedést valószínűsít Németországban. 2500 milliárd dollár értékű GDP egyharmadát az export adja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

367 forintba kerül egy euró

367 forintba kerül egy euró