Tetszett a cikk?

Argentína farkasszemet néz a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), miután úgy döntött: addig nem fizeti vissza korábbi hitelét a szervezetnek, ameddig nem kapja meg az újat. Az IMF viszont csak ad új hitelt, ha Argentína előbb kifizeti az államkötvényeit megvásárló befektetőket – írja a BBC.

Argentínának március 9-én hárommilliárd dollár adósságot kellene visszafizetnie az IMF-nek, de lehet, hogy megtagadja a fizetést. Először ugyanis biztosítékot szeretne kapni arra, hogy az országot megsegítő újabb IMF-hitel következő részletét is megkapja. Erre azonban egyelőre nem vehetnek mérget az argentínok, az IMF-nek ugyanis komoly kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a dél-amerikai ország betartja-e azokat az ígéreteket, amelyeket a hitel felvételekor tett.Argentína azt ígérte, hogy „jóhiszeműen” tárgyalni fog a hitelezőkkel, valamint azokkal az államkötvény-tulajdonosokkal, akik a 2001-es gazdasági összeomlás előtt hiteleztek az országnak, vagy vásárolták meg kötvényeit, és azóta nem kaptak vissza egy centet sem. Az argentín kormány ugyan felajánlotta, hogy ha lemondanak kölcsönadott pénzük 75 százalékáról, akkor a többit visszakapják. A hitelezők és kötvénytulajdonosok azonban kiszámolták, hogy az egyezség végén pénzüknek közel 90 százalékát veszítik el. Az argentín kormánynak azonban esze ágában sincs a feltételeken változtatni, ami közel sem nevezhető „jóhiszemű” tárgyalási stratégiának.A kötvénytulajdonosok egy része befektetési alap, méghozzá olyan „keselyű” alap, amely súlyos pénzügyi krízisben lévő vállalatok, vagy országok kötvényeit vagy adósságait vásárolják meg nagyon olcsón, majd óriási bevételekre tesznek szert akkor, ha mégis sikerül az adósságból valamennyit behajtani.A kötvénytulajdonosok jelentős része azonban német, olasz és japán kisbefektető, akik közül soknak el kellett adnia az autóját vagy a házát, mert rajtaveszett az argentín államkötvényeken. Mások a német állam szociális segélyére szorulnak veszteségeik miatt. Stefan Engelsberger, osztrák szuvenír bolt tulajdonos, aki kis boltjában tehénkolompokat és jódlizó hátizsákokat árul a síelni érkező turistáknak, máris arra kényszerült, hogy eladja üzlete egy részét.Őt valószínűleg nem hatja meg Roberto Lavagna argentín pénzügyminiszter kifogásai, aki szerint országának még az adósságok nagy részének elengedése után is akkora adóssággal kell megküzdenie, amely hátráltatja az ország gazdasági talpraállását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon

Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója