Tetszett a cikk?

A Deutsche Telekom idén további 10 ezer embertől válik meg, a Volkswagen 5 ezer dolgozót bocsát el, a német munkanélküliség pedig ismét növekszik.

Évente 10 ezer alkalmazottjától fog megválni a Deutsche Telekom - jelentette be Kai-Uwe Ricke, a konszern igazgatótanácsának elnöke. A társaság 100 ezer alkalmazottjának 10 százalékkal csökkenti a munkaidejét, legalábbis ezt szeretné elérni a cégvezetés a most folyó bértárgyalásokon - tudósít az MTI.A Deutsche Telekom összesen 248 ezer alkalmatottat foglalkoztat. Az idei bértárgyalásokon az egyik szakszervezeti szövetség 4 százalékos béremelést és a munkahelyek megtartásának garanciáját követeli.Leépítéssel ünneplik a nyereségetA Deutsche Telekom tervei között szerepel a Vivento munkaközvetítő cég foglalkoztatottjait érintő nagyszabású átszervezés folytatása. 2003-ban a cég 19 ezer alkalmazottját helyezték már át máshova, közülük több mint 2 ezret a konszernen kívülre.A leépítés annak ellenére folytatódik, hogy – hosszú idő után ismét - nyereségbe fordult a Deutsche Telekom mérlege, és ezt még a cég által üzemeltetett német útdíjbeszedő távközlési rendszer látványos bukása sem tudta megtorpedózni.Gyenge eredmények a VolkswagennélA várhatóan gyenge első negyedév miatt 5 ezer munkavállalójától válik meg a Volkswagen is. "A gyenge január után februárban is csak visszafogott élénkülési jelek mutatkoztak" - áll a társaság közleményében. A Volkswagen jövő decemberig 4,2 milliárd euróval kívánja leszorítani költségeit, a termelési ráfordítások 800 millió euróval csökkennek – írja a portfolio.hu.A Bild című német lap értesülései szerint a VW a felszabaduló munkahelyeket nem kívánja új munkavállalókkal betölteni, s a jövőben a túlórákért is kevesebbet készül fizetni. A wolfsburgi konszern vezetője beismerte, hogy a Volkswagen értékesítési gondokkal küzd és visszaesett a nyeresége. Ennek ellenére kizárta, hogy üzemeket készülnének bezárni, lemondanának az új modellek piacra dobásáról. Szakemberek egyebek között az amerikai piacon dúló éles árversennyel és a gyenge dollárral magyarázzák a Volkswagen gondjait, és egyelőre az európai árharcnak sem lesz vége.

Növekvő munkanélküliségNémetországban a januári kedvező adatok után, februárban 26 ezerrel, 10,3 százalékra, a januári 4,597 millióról 4,641 millióra növekedett a munkanélküliek száma. Nyugat-Németországban a teljes munkanélküliség 8,9 százalékos. A korábbi NDK területén, a januári 19,1 százalék után, februárban 19,4 százalékos volt a teljes munkanélküliség – írja az MTI.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamarosan elkezdhetik oltani az időseket az AstraZeneca-vakcinával a németek

Hamarosan elkezdhetik oltani az időseket az AstraZeneca-vakcinával a németek

Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül

Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül

Időzíthető SMS-t kapnak az androidosok

Időzíthető SMS-t kapnak az androidosok