A Deutsche Telekom idén további 10 ezer embertől válik meg, a Volkswagen 5 ezer dolgozót bocsát el, a német munkanélküliség pedig ismét növekszik.

Évente 10 ezer alkalmazottjától fog megválni a Deutsche Telekom - jelentette be Kai-Uwe Ricke, a konszern igazgatótanácsának elnöke. A társaság 100 ezer alkalmazottjának 10 százalékkal csökkenti a munkaidejét, legalábbis ezt szeretné elérni a cégvezetés a most folyó bértárgyalásokon - tudósít az MTI.A Deutsche Telekom összesen 248 ezer alkalmatottat foglalkoztat. Az idei bértárgyalásokon az egyik szakszervezeti szövetség 4 százalékos béremelést és a munkahelyek megtartásának garanciáját követeli.Leépítéssel ünneplik a nyereségetA Deutsche Telekom tervei között szerepel a Vivento munkaközvetítő cég foglalkoztatottjait érintő nagyszabású átszervezés folytatása. 2003-ban a cég 19 ezer alkalmazottját helyezték már át máshova, közülük több mint 2 ezret a konszernen kívülre.A leépítés annak ellenére folytatódik, hogy – hosszú idő után ismét - nyereségbe fordult a Deutsche Telekom mérlege, és ezt még a cég által üzemeltetett német útdíjbeszedő távközlési rendszer látványos bukása sem tudta megtorpedózni.Gyenge eredmények a VolkswagennélA várhatóan gyenge első negyedév miatt 5 ezer munkavállalójától válik meg a Volkswagen is. "A gyenge január után februárban is csak visszafogott élénkülési jelek mutatkoztak" - áll a társaság közleményében. A Volkswagen jövő decemberig 4,2 milliárd euróval kívánja leszorítani költségeit, a termelési ráfordítások 800 millió euróval csökkennek – írja a portfolio.hu.A Bild című német lap értesülései szerint a VW a felszabaduló munkahelyeket nem kívánja új munkavállalókkal betölteni, s a jövőben a túlórákért is kevesebbet készül fizetni. A wolfsburgi konszern vezetője beismerte, hogy a Volkswagen értékesítési gondokkal küzd és visszaesett a nyeresége. Ennek ellenére kizárta, hogy üzemeket készülnének bezárni, lemondanának az új modellek piacra dobásáról. Szakemberek egyebek között az amerikai piacon dúló éles árversennyel és a gyenge dollárral magyarázzák a Volkswagen gondjait, és egyelőre az európai árharcnak sem lesz vége.

Növekvő munkanélküliségNémetországban a januári kedvező adatok után, februárban 26 ezerrel, 10,3 százalékra, a januári 4,597 millióról 4,641 millióra növekedett a munkanélküliek száma. Nyugat-Németországban a teljes munkanélküliség 8,9 százalékos. A korábbi NDK területén, a januári 19,1 százalék után, februárban 19,4 százalékos volt a teljes munkanélküliség – írja az MTI.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Az egészségével játszik, aki sok túlórát vállal

Az egészségével játszik, aki sok túlórát vállal

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni