Tetszett a cikk?

A januári 3,5 százalékkal szemben legújabb prognózisában 3,7 százalékos éves GDP-növekedést vár 2004-re a GKI Gazdaságkutató Rt. Az intézet azonban a 2004-es fogyasztói árindexet a januári 6,2 százalékról ugyancsak felfelé, 6,7 százalékra módosította.

A külső tényezők kedvezően hatnak a magyar exportra, ezért felfelé módosította az idei GDP-re vonatkozó előrejelzését az intézet – jelentette ki Vértes András, az intézet elnöke. A gyorsuló amerikai konjunktúra magával húzza az Európai Uniót is, így az EU gazdasági növekedése az idén 1,5-2 százalék, Németországé a tavalyi stagnálás után 1-1,5 százalék lehet.Felpörög az ipar motorjaA GKI előrejelzése szerint 2004-ben az ipari termelés mind az első, mind a második félévben 10 százalékkal nő. Tavaly az első félévben 3,9, a másodikban 8,9 százalék volt a növekedés. A mezőgazdaságban - átlagos időjárást feltételezve - 6-7 százalékos növekedést vár a GKI. A beruházásoknál is a tavalyi 3,1 százaléknál erőteljesebb felfutást prognosztizál az intézet, igaz, a most közzétett 7 százalékos növekedés a költségvetési megszorítások nyomán 1 százalékkal alacsonyabb a januári prognózisnál.Az EU módszertan szerinti, (ESA-95-nek megfelelő,) GDP-arányos államháztartási hiány mértékét most is 4,6 százalékra teszi a GKI, akárcsak januárban. Ennek összetevői azonban az elmúlt hónapokban változtak.Kevesebb adó, több takarékosságAz adó- és járulékbevételek 150 milliárd forinttal elmaradnak a tervezettől, emellett mind a kamatkiadásoknál, mind számos támogatási tételnél együttesen 100-100 milliárd forinttal lesz nagyobb az államháztartás terhe a korábban vártnál. A mérleg másik oldalán áll a takarékossági csomag 180 milliárdja, s mivel a GDP a tervezettnél gyorsabban nő, így a 170 milliárd forintos többletdeficit a GDP 4,6 százalékának felel meg - vezette le az "egyenletet" Vértes András.A háztartások jövedelmének alakulásában fordulat következik be 2004-ben. A bruttó béremelkedés a korábbinál szerényebb 7-8 százalék körül alakul, a reálbérek és a fogyasztás pedig mérséklődnek. A lakosság tavaly nagyon keveset, csupán a GDP 0,2 százalékának megfelelő összeget takarított meg, idén azonban a magas kamatok meghozzák a spórolási kedvet, és a lakossági megtakarítások elérik a GDP 3 százalékának megfelelő összeget.Magasabb infláció, alacsonyabb kamatKissé beárnyékolja a derűs képet az infláció gyorsuló növekedése. A GKI januárban 6,2 százalékos inflációt jósolt az idei évre, ezt az előrejelzést azonban az első hónap adatainak láttán 6,7 százalékra módosította. A helyzet késő tavasszal lesz a legrosszabb, amikor az áremelkedés 7-7,5 százalékra gyorsul, év végére azonban 6 százalékra esik vissza - vélekedik Vértes András.A GKI elnöke szükségesnek tartotta a monetáris politika mielőbbi kiigazítását, hogy a jegybanki alapkamat 10 százalék alá kerülhessen, ami a mérsékelné a költségvetés kamatterheit. A GKI 2004 végére 9,5 százalékos alapkamatot, 9,3 százalékos 3 hónapos, illetve 9 százalékos 1 éves referenciahozamot prognosztizál. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony

50 millió forintot segíthetett tisztára mosni egy ghánai bűnözőkkel dolgozó tolnai asszony

„Mondta Ádám: borda rendel, azóta küzd a végtelennel” – itt az új Pajor Tamás-klip

„Mondta Ádám: borda rendel, azóta küzd a végtelennel” – itt az új Pajor Tamás-klip

Itt a legújabb maszkelmélet, lehet, hogy érdemes megfogadni

Itt a legújabb maszkelmélet, lehet, hogy érdemes megfogadni