Tetszett a cikk?

A legnagyobb elektronikai cégek most ismét azzal próbálkoznak, hogy minél több nappaliba eljuttassák azokat a hibrid készülékeket, amelyek ötvözik a tévé, a PC és a hifi berendezések funkcióit. A készülékek hazai elterjedésének azonban technikai gátjai vannak.Az eszközt, amelyet az Intel csak Szórakoztató PC-nek titulál, arra tervezték, hogy közvetlenül a televízióhoz csatlakoztassuk, de több legyen, mint egy feltuningolt DVD-lejátszó. Az új Szórakoztató PC várhatóan ez év második felében jelenik majd meg a kiskereskedelemben, 800 dollár körüli áron. Az eszköz távirányítható, szabadon szörfölhetünk vele, nézhetünk és rögzíthetünk filmeket, hallgathatunk zenét, csatlakozhatunk az internetre. Ezen kívül kábel nélküli eszközöket is támogat, így lehetőségünk van a Szórakoztató PC és az otthoni számítógép kábel nélküli kommunikácójára is. „Egyetlen eszköz veheti át a teljes számítástechnikai eszközparkunk, vagy otthon a teljes szórakoztatóelektronikai rendszerünk helyét” - vélekedett az új fejlesztésről Louis Burns, a világ legnagyobb chipgyártójaként ismert Intel alelnöke.

A személyi számítógépek piacának lassuló növekedésével az óriás informatikai cégek figyelme ismét az otthoni szórakoztató eszközök felé fordult, ahol a különálló berendezések dominálnak. Az ötlet a következő: a hifitorony, a DVD-lejátszó és a többi eszköz szerepét a Szórakoztató PC veszi át egy személyben. Az ötlet nem új, ám a különböző PC-gyártók, mint a Compaq és a Gateway pár éve már egyszer csúnyán felsültek, amikor hasonló termékeket dobtak a piacra.

Az Intelnek azonban nagy előnye, hogy olcsón képes technológiai újításokat beépíteni, a legújabb alkalmazásokat és legmodernebb chipeket helyezi el masinájában, s mindezt egy speciális Windows operációs rendszeren futtatja. Az új chipek támogatják a surround hangzást és a WiFi (kábel nélküli) technológiát. A Sandow munkanéven futó verzió, amely csak jövőre kerül a piacra, magában foglal egy nagy teljesítményű TV tuner kártyát, egy szoftert, mely összefogja a sokféle médiaformátumot, mindezt egy igen kompakt készülékben.

Jay Srivasta, az iSuppli elemzője szerint a Dell és a Gateway - hasonlóan a digitális kamerák és a tévék piacához - az otthoni elektronikai eszközök piacán is sínen van. Ám figyelmeztetett, az amerikai cégek nem számíthatnak zökkenőmentes boldogulásra ebben a szektorban, ugyanis nem biztos, hogy a személyi számítógépek piacán szerzett tapasztalatokkal a szórakoztató elektronika területére is képesek behatolni.

A Gateway orrhosszal vezet az otthoni szórakoztató eszközök piacán, mert tavaly a televízióhoz kötött PC korai változatát is kihozta. A Gateway Family Room Media Center PC nevet viselő eszköz, melyet mellesleg FMC-901-nek is neveznek, tavaly megnyerte a PC Magazin „szerkesztők választása” díját.

A Gatewayhez hű vásárlók emlékezhetnek a hasonló próbálkozások bukására. Még 1997-ben próbálkozott a cég egy Destination Big Screen PC/TV névre keresztelt eszközzel, melyet közel 5000 dollárért árusítottak, de a nemrég a Hewlett-Packard-el közösen kidolgozott, PC Theatre névre keresztelt gépük és koncepciójuk is kudarcba fulladt.

A cég szerint most már elég „lóerővel” rendelkeznek gépeik, a Windows Media Centerrel kiegészülve pedig könnyen kezelhetővé válik a rendszer. A gép csendesen fut, állítja a Gateway, és képes kapcsolódni az online médiaszolgáltatásokhoz. „Mihelyt az emberek megértik az új koncepciót, meglepődnek, milyen könnyű kezelni” - vélekedik Philip Osako, a Gateway alelnöke.

„Magyarországon az Entertainment PC-hez hasonló megoldásoknak több gátja is van. A Microsoft nem forgalmazza a Windows XP otthoni szórakozáshoz fejlesztett verzióját, ezért nincs megfelelő szoftver a gépek működéséhez" - mondta a hvg.hu-nak Bata László, a Magyar PC Magazin szoftverrovatának vezetője. Szerinte alapvető különbség, hogy az Amerikában nagy sikerrel működő, interaktív menüvel működtetett kábelszolgáltatás itthon nincs bevezetve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Lidl mélyebbre ássa magát az autópiacon, már többféle kocsit is kínálnak

A Lidl mélyebbre ássa magát az autópiacon, már többféle kocsit is kínálnak

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját

Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját