A legnagyobb elektronikai cégek most ismét azzal próbálkoznak, hogy minél több nappaliba eljuttassák azokat a hibrid készülékeket, amelyek ötvözik a tévé, a PC és a hifi berendezések funkcióit. A készülékek hazai elterjedésének azonban technikai gátjai vannak.Az eszközt, amelyet az Intel csak Szórakoztató PC-nek titulál, arra tervezték, hogy közvetlenül a televízióhoz csatlakoztassuk, de több legyen, mint egy feltuningolt DVD-lejátszó. Az új Szórakoztató PC várhatóan ez év második felében jelenik majd meg a kiskereskedelemben, 800 dollár körüli áron. Az eszköz távirányítható, szabadon szörfölhetünk vele, nézhetünk és rögzíthetünk filmeket, hallgathatunk zenét, csatlakozhatunk az internetre. Ezen kívül kábel nélküli eszközöket is támogat, így lehetőségünk van a Szórakoztató PC és az otthoni számítógép kábel nélküli kommunikácójára is. „Egyetlen eszköz veheti át a teljes számítástechnikai eszközparkunk, vagy otthon a teljes szórakoztatóelektronikai rendszerünk helyét” - vélekedett az új fejlesztésről Louis Burns, a világ legnagyobb chipgyártójaként ismert Intel alelnöke.

A személyi számítógépek piacának lassuló növekedésével az óriás informatikai cégek figyelme ismét az otthoni szórakoztató eszközök felé fordult, ahol a különálló berendezések dominálnak. Az ötlet a következő: a hifitorony, a DVD-lejátszó és a többi eszköz szerepét a Szórakoztató PC veszi át egy személyben. Az ötlet nem új, ám a különböző PC-gyártók, mint a Compaq és a Gateway pár éve már egyszer csúnyán felsültek, amikor hasonló termékeket dobtak a piacra.

Az Intelnek azonban nagy előnye, hogy olcsón képes technológiai újításokat beépíteni, a legújabb alkalmazásokat és legmodernebb chipeket helyezi el masinájában, s mindezt egy speciális Windows operációs rendszeren futtatja. Az új chipek támogatják a surround hangzást és a WiFi (kábel nélküli) technológiát. A Sandow munkanéven futó verzió, amely csak jövőre kerül a piacra, magában foglal egy nagy teljesítményű TV tuner kártyát, egy szoftert, mely összefogja a sokféle médiaformátumot, mindezt egy igen kompakt készülékben.

Jay Srivasta, az iSuppli elemzője szerint a Dell és a Gateway - hasonlóan a digitális kamerák és a tévék piacához - az otthoni elektronikai eszközök piacán is sínen van. Ám figyelmeztetett, az amerikai cégek nem számíthatnak zökkenőmentes boldogulásra ebben a szektorban, ugyanis nem biztos, hogy a személyi számítógépek piacán szerzett tapasztalatokkal a szórakoztató elektronika területére is képesek behatolni.

A Gateway orrhosszal vezet az otthoni szórakoztató eszközök piacán, mert tavaly a televízióhoz kötött PC korai változatát is kihozta. A Gateway Family Room Media Center PC nevet viselő eszköz, melyet mellesleg FMC-901-nek is neveznek, tavaly megnyerte a PC Magazin „szerkesztők választása” díját.

A Gatewayhez hű vásárlók emlékezhetnek a hasonló próbálkozások bukására. Még 1997-ben próbálkozott a cég egy Destination Big Screen PC/TV névre keresztelt eszközzel, melyet közel 5000 dollárért árusítottak, de a nemrég a Hewlett-Packard-el közösen kidolgozott, PC Theatre névre keresztelt gépük és koncepciójuk is kudarcba fulladt.

A cég szerint most már elég „lóerővel” rendelkeznek gépeik, a Windows Media Centerrel kiegészülve pedig könnyen kezelhetővé válik a rendszer. A gép csendesen fut, állítja a Gateway, és képes kapcsolódni az online médiaszolgáltatásokhoz. „Mihelyt az emberek megértik az új koncepciót, meglepődnek, milyen könnyű kezelni” - vélekedik Philip Osako, a Gateway alelnöke.

„Magyarországon az Entertainment PC-hez hasonló megoldásoknak több gátja is van. A Microsoft nem forgalmazza a Windows XP otthoni szórakozáshoz fejlesztett verzióját, ezért nincs megfelelő szoftver a gépek működéséhez" - mondta a hvg.hu-nak Bata László, a Magyar PC Magazin szoftverrovatának vezetője. Szerinte alapvető különbség, hogy az Amerikában nagy sikerrel működő, interaktív menüvel működtetett kábelszolgáltatás itthon nincs bevezetve.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, lehet, hogy már ön is megkapta az új változatot

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, lehet, hogy már ön is megkapta az új változatot

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

Egy amerikai katolikus egyetem letakarja a Kolumbuszt ábrázoló falfestményeket

Egy amerikai katolikus egyetem letakarja a Kolumbuszt ábrázoló falfestményeket

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától