Tetszett a cikk?

Az olajcsővezeték szállításokat ellenőrző Transznyeft bejelentette, hogy az orosz kitermelés a jövő év elejétől napi 10 millió hordóra nő a mostani 9 millióról. Az állami cég élesen bírálja a magánexportőröket.

A Kommerszant című lap pénteki számában hivatkozik a Transznyeft vezetőjére, Szemjon Vájnstokra, aki szerint a vállalat az idén Nyugat-Európába és a szomszédos országokba napi 4,8 millió hordó olajat exportál.Az oroszországi kitermelés folyamatosan növekedett az elmúlt években, és az 1999 évi szintet 50 százalékkal haladja meg a mostani közel évi 9 millió hordós mennyiséggel. Ez komoly gondokat okoz a Kőolajexportáló Országok Szervezetének, az OPEC-nek, amely az olajárak szinten tartása érdekében igyekszik korlátozni a kitermelést.Vájnstok a kitermelés és a kivitel növelése fontos feltételeként jelölte meg az exportkapacitások növelését, konkrétan a Japánba irányuló szállításokat lehetővé tévő új csővezeték építésének mihamarabbi állami jóváhagyását. Mint mondta, Oroszországnak több csővezeték építésével kell megteremtenie a kitermelés és a kivitel rugalmasságát, ahogyan azt Szaúd-Arábia tette, egyben az olajkivitelt a piaci körülményeknek megfelelően kellene államilag szabályoznia. Szerinte helytelen az a mostani gyakorlat, hogy az állam helyett a magáncégek döntenek a külföldre szállított olaj mennyiségéről.Vájnstok hasonlóképpen bírálta azt is, hogy a kitermeléshez értő magántársaságok be akarnak szállni a csővezetéküzletbe. A Jukosz például 2,5 milliárd dolláros költséggel akar 600 ezer hordó kapacitású, Kínába vezető csővezetéket építeni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni

Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén