Tetszett a cikk?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa gazdasági versenyt korlátozó megállapodás miatt 149-149 millió forintra bírságolta a Baucont Rt.-t és a Középületépítő Rt.-t.

A versenytanács közlemény szerint az Oktatási Minisztérium 2002. április 3-án közbeszerzési eljárást írt ki a Kaposvári Egyetemen felépülő hallgatói multifunkcionális központra, oktatási és szolgáltatói férőhelyekre, valamint informatikai központra. A tenderen más cégek mellett a Középületépítő és a Baucont is elindult, az utóbbi a Klíma-Vill Kft.-vel (azóta Rt.) alkotott konzorciumban. A pályázatok előzetes elbírálását követően csak e két vállalkozást kérték fel ajánlattételre.A verseny-felügyeleti eljárás során a tanács megállapította: a Baucont és a Középületépítő a végső ajánlattételt megelőzően megállapodást kötött arról, hogy a nyertes a vesztes félnek alvállalkozói megbízást, illetve pénzbeli kárpótlás formájában ellentételezést biztosít.A GVH birtokába került alvállalkozói tükörszerződések minden elemükben azonos tartalmúak voltak, csak a megbízó és megbízott cserélt helyet.A közbeszerzési törvény a vizsgált időszakban nem tiltotta azt, hogy az eljárásban versenytársként induló cégek a megbízás elnyerését követően műszaki vagy kapacitás-kihasználtsági okok miatt egymást bevonják a munka megvalósításába, és ez a magatartás önmagában véve a versenyjogot sem sértené. Az ajánlattétel során, az eredményhirdetés előtt titokban megkötött tükörszerződések azonban ezzel nem magyarázható, céljuk a gazdasági verseny egyik fontos hajtóerejének, a vesztés kockázatának csökkentése volt – áll a GVH közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kabrióként is jöhet a Volkswagen ID.3?

Kabrióként is jöhet a Volkswagen ID.3?

Merkely: Egyre többen vannak lélegeztetőgépen, szomorú, hogy sokan nem mennek el az oltásra

Merkely: Egyre többen vannak lélegeztetőgépen, szomorú, hogy sokan nem mennek el az oltásra

Ősszel megírtuk, hogy ez a terv, februárban tényleg egyházi fenntartásba került az egri egyetem

Ősszel megírtuk, hogy ez a terv, februárban tényleg egyházi fenntartásba került az egri egyetem