Tetszett a cikk?

A kormány év végére 113,6 milliárd dollárra kívánja mérsékelni külföldi adósságállományát, és hat év után először kilép a nemzetközi pénzpiacra, hogy adósságai összetételén változasson.

Alekszej Kudrin pénzügyminiszter az olajárakkal kapcsolatban elmondta, Oroszország évente 2 milliárd dollár extra adóbevételhez juthat az olajiparból, ha a kőolaj ára hordónként eléri a 27 dollárt.Oroszország az 1998-évi pénzügyi válság óta nem fordult a nemzetközi pénzpiacokhoz, e nélkül törlesztett 2003-ban is 17 milliárd dollárt, amely rekordnak számított. 2004-ben a törlesztési kötelezettsége 16 milliárd dollár. A külföldi adósságállomány becslések szerint jelenleg 119,1 milliárd dollár, ezt mérsékelnék 2005 elejére 113,6 milliárdra. Moszkva most abban reménykedik, hogy hitelminősítő intézetek követni fogják a Moody's példáját, vagyis az olcsóbb hitelfelvételt lehetővé tevő beruházási fokozatba sorolják át az országot.2004-ben a pénzügyminisztérium fokozatosan növelni kívánja új eurókötvények kibocsátását, át akarja strukturálni az adósságokat, egyben változatosabbá kívánja tenni a befektetők rendelkezésére álló befektetési eszközöket. Pontos adatot nem közöltek az idei külföldi hitelfelvételekről, az idei költségvetésben 3 milliárd dollár értékű euró-kötvény kibocsátási szándék szerepel.A költségvetés tavaly is kilátásba helyezett euró-kötvény kibocsátást, de nem éltek e lehetőséggel, mert az export és az olajárak növekedése miatt növekedett a pénzügyi mérleg többlete. A pénzügyminiszter elmondása szerint barrelenkénti 24 dolláros árnál az adóbevétel 900 millió dollárral emelkedik. Az orosz költségvetés idei bevételi tervét arra alapozza, hogy az Ural olajfajta ára hordónként 22 dollár körül alakul. Jelenleg ennek ára 31,15 dollár. Az idei fordulat összefüggésben áll azzal, hogy Moszkva olajár stabilizációs pénzalapot létesített és ebbe az év első két hónapjában már 4,3 milliárd dollárt helyezett el.2000-ben Vlagyimir Putyin elnök hatalomra kerülésének és a piaci reformok beindításának évében a külföldi adósságok a nemzeti termék 89,5 százalékát tették ki, ezt az arányt 2003 közepére 28 százalékra sikerült csökkenteni.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora