Tetszett a cikk?

Hiába az állatvédők tiltakozása, kedden 350 ezer grönlandi fóka mészárlását kezdik meg Kanada észak-keleti partjai mentén.

A nemzetközi állatvédő szervezetek és a Greenpeace egyaránt "értelmetlen vérengzésnek" tekintik a fókavadászatot. Különösen azt kifogásolják, hogy olajukért és szőrméjükért alig néhány hetes, teljesen védtelen állatokat öldösnek le kegyetlenül, gyakran elevenen nyúzva meg őket. Éppen ezért felszólították az európai és ázsiai kormányokat, hogy tiltsák meg a fókairha, illetve -szőrme behozatalát.A kanadai kormány 1987-ben betiltotta a kereskedelmi célokat szolgáló fókamészárlást, de 1995-ben bizonyos feltételek mellett újból engedélyezte. A 2003 és 2005 közötti időszakra rekord mennyiségű, összesen több mint egy millió fóka leölését engedélyezték. A halászati minisztérium ezt azzal indokolta, hogy a fókák elszaporodása miatt csökken a tőkehalállomány. A kanadai fókaszőrme legjelentősebb felvásárlói Norvégia, Dánia és Kína.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Vidnyánszky színésze lesz az új igazgató a Győri Nemzeti Színházban

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást

Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást