Tetszett a cikk?

Huszonöt bázisponttal 12,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács hétfői ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A testület szerint az elmúlt másfél hónapban jelentősen javult a forintbefektetések kockázati megítélése. A külföldi befektetők által elvárt kockázati felár mérséklődése elsősorban a makrogazdasági folyamatok és a magyar gazdaságpolitikába vetett bizalom javulását tükrözi - teszik hozzá. A jegybank szerint kedvezőbbek lettek a jövő év végi 4 százalékos inflációs cél teljesülésének feltételei. A Monetáris Tanács úgy látja, hogy a konjunkturális helyzet a jegybank várakozásainak megfelelően fokozatosan élénkül, a kedvező változások a külső egyensúlyhiány csökkenésében is tükröződik.Az export dinamikusan bővül, ami az ipari termelés és termelékenység gyors növekedésében, valamint a vállalati beruházási aktivitás élénkülésében is nyomon követhető. Mindez a fokozatos fiskális korrekció és a várhatóan lassuló lakossági fogyasztás következtében a növekedés szerkezetét kedvező irányba befolyásolja. A belső keresletről a hangsúly a gazdasági növekedésben fokozatosan áttevődik az export ágazat és a beruházások húzóerejére.A közlemény szerint az importnál jobban gyorsuló export a folyó fizetési mérleg hiányát is fokozatosan csökkenti. A Monetáris Tanács szerint bár a lakossági fogyasztás bővülési üteme továbbra is magas, az MNB várakozásai szerint a lakossági megtakarítások fokozatosan emelkedhetnek a lakáspiaci változások és a hosszú távú jövedelemmel jobban összhangban álló fogyasztási pálya eredményeként. Ezzel egyidejűleg a meghirdetett fiskális korrekció is a külső finanszírozási igény csökkenését vetíti előre.A 2004-ben eddig tapasztalt gyorsuló infláció döntően az indirekt adók és a hatósági árak emelésének hatását tükrözi. A belföldi keresletbővülés lassulásával az év második felében az infláció mérséklődése várható. Az inflációs kockázatok csökkenése szempontjából a Monetáris Tanács fontosnak nevezi, hogy a versenyszféra bérinflációja tovább mérséklődjön. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezrek tüntettek Moszkvában Borisz Nyemcov meggyilkolásának hatodik évfordulóján

Ezrek tüntettek Moszkvában Borisz Nyemcov meggyilkolásának hatodik évfordulóján

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben