Kártérítési perek sokasága zúdulhat a Microsoft nyakába, miután az amerikai szoftveróriás elvesztette azt a csatát, amelyet versenyjogi aggályok miatt közel öt éve indított ellene az Európai Unió. A sokasodó perek elemzők szerint az erősödő versenytársak malmára hajtják majd a vizet.

Az Európai Bizottság, versenyhatóságként eljárva, 497 millió eurós bírságot szabott ki szerdán az amerikai szoftvercégre piaci fölénnyel való visszaélés miatt. Ez a valaha kirótt legnagyobb egyedi bírság az EU történetében. A Microsoft már korábban jelezte, hogy ha ez EU-bizottság így dönt, a bírság ellen jogorvoslatot keres a cég.

"El kellett végül döntenem, hogy mi szolgálja leginkább az európai versenyt és vásárlókat. Azt hiszem, javukra fog szolgálni egy olyan döntés, amely precedenst teremt" – közölte múlt csütörtöki közleményében Mario Monti, az EU versenyügyi biztosa.

A büntetés kiszabására és Monti bejelentésére azután került sor, hogy az EU és a Microsoft közötti tárgyalások múlt heti, utolsó fordulója is kudarcot vallott. Monti, aki egyébként 2001-ben versenyjogi aggályokra hivatkozva fúrta meg az amerikai General Electric és a Honeywell az évtized egyik legnagyobb üzletének kikiáltott fúzióját is, nem jutott dűlőre Steve Ballmerrel, a Microsoft vezérigazgatójával. „A jelenlegi üggyel kapcsolatos kérdésekben egyetértettünk, de nem tudtunk megegyezni a jövőre vonatkozó alapelvek tekintetében” – mondta Ballmer.

A pénzbüntetésnél is nagyobb áldozatot követelhetnek azonban a Microsofttól azok a további rendelkezések, amelyek szerint ki kell vennie a hang- és videofájlok lejátszására alkalmas Media Playert a Windows operációs rendszer „alapfelszerelései” közül. Az EU megítélése szerint ugyanis ez árukapcsolás, amely versenyelőnyhöz juttatja a szoftvercéget más piaci szereplőkkel szemben.

Ugyancsak utasítani fogják a Microsoftot, hogy fejlesztési információit (forráskódot) ossza meg versenytársaival, akik a jelenlegi helyzetben az információk nélkül versenyhátrányba kerülnek az operációs rendszerén keresztül a szerverpiacon is domináns szerepet játszó amerikai céggel szemben.

Az amerikai szoftvercéget sújtó büntetésekkel kapcsolatban a nyugat-európai újságok és hírügynökségek többsége megjegyzi, hogy azokat - az Egyesült Államokkal szemben - a Microsoft az EU-ban „nem tudta megúszni.” Az európaiakhoz hasonló vádakban vizsgálódó amerikai hatóságok négyéves huzavona után végül 2001-ben hoztak döntést a Microsoft ügyében: bár bizonyos technológiai információk megosztására kötelezték a szoftvercéget, a cégcsoport feldarabolását nem mondták ki.

A Microsoft versenytársai hangos örömmel fogadták az EU mostani döntését. „Ez lesz az első lépés afelé, hogy helyreállhasson a vásárlók szabad választásának lehetősége” – mondta Ed Black, a Microsoft versenytársait is tagjai között tudó Számítástechnikai és Kommunikációs Szövetség (CCIA) vezetője. De mindenképp pozitívan érinti a Microsoft elleni döntés a QuickTime lejátszót forgalmazó Apple-t, illetve a RealOne Playert gyártó RealNetworköt is.

A mostani büntetéssel várhatóan nem lesz vége a Microsoft vesszőfutásának, hiszen az EU bizottságának döntése egyedi perekhez ad precedenst. A maga részéről a CCIA már be is adta a bizottsághoz azt a perindítványt, amelyben többek között a Windows XP operációs rendszerek nagykereskedelmi értékesítése során tapasztalt versenyellenes tevékenységei miatt vádolja a Microsoftot. A RealNetwork szintén perel, és szorongatja az amerikai szoftvercéget Japán versenyhatósága is, amely február végén rohanta meg a Microsoft helyi irodáit.

Elemzők szerint az ellene több kontinensen folyó jogi háború elvonhatja a Microsoft figyelmét fontos üzleti döntéseitől. Bár a PC-k közel 90 százalékán még mindig Windows fut, egyre nagyobb kihívást jelent a Linux operációs rendszer, amelyet a Microsoft egyes kiemelt partnerei is átvesznek, főképp Ázsiában. A Hewlett Packard (HP) nemrégiben jelentette be, hogy Indiába és Kínába irányított szállítmányait is már Linux rendszerrel látja el, az IBM pedig többezer alkalmazottja gépén cserélte le a Windows-t Linuxra.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
James Bond egy nő karjaiban halt volna meg

James Bond egy nő karjaiban halt volna meg

Ezen a videón élőben nézheti, ahogy az űrhajósok tesznek-vesznek a Nemzetközi Űrállomás külsején

Ezen a videón élőben nézheti, ahogy az űrhajósok tesznek-vesznek a Nemzetközi Űrállomás külsején

Beismerte tettét az utrechti lövöldöző

Beismerte tettét az utrechti lövöldöző

Valóra válik, amit Lázár János 2017 végén megígért

Valóra válik, amit Lázár János 2017 végén megígért

Orbán is beszél a migrációs konferencián

Orbán is beszél a migrációs konferencián

Náci karlendítéssel ábrázolják Orbánt egy szlovén címlapon

Náci karlendítéssel ábrázolják Orbánt egy szlovén címlapon