Tetszett a cikk?

A 2000-ben nagy durranással kipukkadt technológiai buborék korszaka óta az idei lehet a legjobb év a világgazdaságban – állapítja meg az Economist Intelligence Unit (EIU).

A gazdasági ciklus 2000. évi tetőzése óta az idei évben növekszik a leggyorsabban a világgazdaság. Vásárlóerő bázison számítva a 2003. évi 3,8 százalékos globális GDP növekedés idén várhatóan 4,6 százalékig tornássza fel magát, mielőtt 2005-ben, a még mindig erőteljesnek számító 4,1 százalékra esne vissza. Piaci valutaárfolyamon számítva, (amelyen a cégek hazautalják profitjukat, és amelyben erősebb valutájuk miatt nagyobb súlyt kapnak az OECD-országok) a világ GDP-növekedése a tavalyi 2,6 százalékról 2004-ben 3,7 százalékra erősödik, mielőtt 2005-ben 3,1 százalékra esne vissza.Az EIU több szempontból is kénytelen volt felfelé kerekíteni előrejelzését. A világkereskedelem 2004-ben a januárban becsült 7 százalék helyett valószínűleg 7,5 százalékkal bővül majd. A kőolaj ára szintén magasabb lesz és lassabban fog mérséklődni, mint amire az EIU számított. Az északi-tengeri könnyűolaj (Brent) hordója 24 helyett átlagosan 27 dollárba kerül majd idén, ezért az amerikai fogyasztóiár-növekedés is 1,5 helyett 1,9 százalékra hízik. A dollár viszont kevésbé fog gyengülni az euróval szemben, mint ahogy azt januárban az EIU gondolta. Az idei 1,35 dolláros euró helyett 1,30 dollárral számolnak a brit kutatók. Jövőre viszont ennek ellenére 1,38 dollár/eurós árfolyamra számít az EIU.A gazdasági növekedés áldásaiból azonban nem egyenletesen részesülnek az egyes régiók. Az Egyesült Államok, Kína, India, Thaiföld és néhány más ország gazdasága rakéta sebességgel gyorsul. Japán ugyan lemaradt az élbolytól, de így is gyorsabban növekszik, mint az utóbbi évtizedben bármikor. Európa viszont a gazdasági stagnálás közelében vegetál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Mit jelent, ha az MTI nem jelenti, avagy Kovács Zoltán és a beteg demokrácia

Mit jelent, ha az MTI nem jelenti, avagy Kovács Zoltán és a beteg demokrácia

Meglettek Lady Gaga elrabolt kutyái

Meglettek Lady Gaga elrabolt kutyái