Tetszett a cikk?

A Szlovák Nemzeti Bank pénteken megállapított irányadó kamata: 5,50 százalék.

Az egynapos kamat 4,00 százalékra, a refinanszírozási kamat 7,00 százalékra csökken hétfőtől. A központi bank legutóbb 2003 decemberében csökkentett kamatot. Akkor negyed százalékponttal 6,00 százalékra mérsékelte a kéthetes repót, az infláció valamelyes lassulására és a korona erősségére tekintettel. Azt megelőzően szeptember 25-én változtatott alapkamatán, akkor is negyed százalékponttal csökkentette azt. Az addigi irányadó kamat 2002. november óta volt érvényben.A piac számított kamatcsökkentésre márciusban, de csak 25 bázispontos csökkentést várt, bár elemzők hangsúlyozták, hogy egy nagyobb mértékű mérséklés sem lenne megrázó.A központi bank elnöke, Marian Jusko at erősödő szlovák korona megfékezésének és a hazai kereslet föllendítésének szándékával magyarázta a pénteki döntést. Újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, hogy a korona az utóbbi időben túl gyorsan erősödött, a külföldi működőtőke nagy és a közeljövőben várt további beáramlása miatt. Az utóbbi idők két legnagyobb tétele: a Peugeot és a Hyundai autógyárat épít Szlovákiában. Pénteken közölték, hogy a japán Toyota pedig előrehaladott tárgyalásokat folytat autóalkatrész-gyár építéséről Szlovákiában, ahonnan a csehországi üzemüket látnák el alkatrésszel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában

Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől