szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hét meghatározó piaci eseménye az elemzői várakozásoknak megfelelően a jegybanki döntés volt, de sokak félelme - a forint hirtelen gyengülése – nem következett, be, sőt a hazai fizetőeszköz enyhén erősödött is az euróval szemben.

A 2005 januári kamatdöntő MNB Monetáris Tanács ülésen 50 bázisponttal csökkentették a jegybanki alapkamatot. Történt mindez annak ellenére, hogy a Világbank is felhívta a figyelmet a költségvetési hiány túllépésére, valamint, hogy a közelmúltban a Fitch leminősítette az egy éven túli forintban fennálló követeléseket.

Ugyanakkor figyelmet érdemel, hogy az MNB a kamatvágást kommentálva az eddiginél is óvatosabb kamatpolitika mellett érvelt. Járai Zsigmond, a jegybank elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a külgazdasági egyensúly javítja a makrogazdaság helyzetét, de az államháztartás hiánya továbbra is korlátozza az MNB mozgásterét a kamatvágás tekintetében.

A hét meghatározó piaci eseménye tehát az elemzői várakozásoknak megfelelően a jegybanki döntés volt, de sokak félelme - a forint hirtelen gyengülése – nem következett be, sőt a hazai fizetőeszköz enyhén erősödött is az euróval szemben. A forint látszólag immúnis a kamatkülönbözet csökkenésére, a leminősítésekre, az MNB figyelmeztetéseire. Látszólag! Természetesen vannak jelei annak, hogy az eddigi gyors kamatcsökkentési folyamat lassul a jövőben, mivel a referencia hozamok érdemben nem változtak, a devizapiacon pedig alacsony forgalom mellett folyik a kereskedés.

A BÉT-en nyoma sincs a félelmeknek, a tartós emelkedés ismét történelmi csúcsokat hozott. Ezúttal már nemcsak a blue chipek emelkedtek, hanem a mid cap (közepes méretű cégek) részvényei is. Tehát az emelkedés szétterül, az eddigiekben alig-alig mozgó kisebb papírok piacán is az élénkülés jelei tapasztalhatók.

Amit ebben a helyzetben sem szabad elfelejtenünk, az a következő: a negatív trendek kialakulása váratlan időpontban következik be, akkor amikor senki nem számít rá. Éppen ezért következhet be. Fontos kiemelni, hogy ma még nem látunk reális veszélyt egy nagyobb negatív korrekcióra sem a forint, sem a kötvény, sem a részvények piacán, de a jelentős nyereséget hozó előző időszak eredményeit meg kell őriznie minden befektetőnek, aki felelősen kezeli a szabad pénzeszközeit, megtakarításait. Tehát türelem és önmérséklet a legfontosabb ajánlásunk. Ezt szem előtt tartva alakítottuk ki az egyes értékpapírokra vonatkozó ajánlásainkat is.

Események (Oldaltörés)

Mint a bevezetőben olvasható, az MNB kamatcsökkentésének ezúttal sem volt a piaci trendeket megváltoztató hatása. A markáns kamatkülönbözet továbbra is „mindent visz”.

A jegybank elnöke és a kormány ismét szópárbajt vívtak, nézetkülönbségeik ismét felszínre kerültek. Járai Zsigmond szerint éppen ideje lenne feltárni a gazdaság valós helyzetét, valamint tényleges és érdemi lépéseket tenni az államháztartás helyzetének javítására. A kormányoldal erre azzal válaszol, hogy a monetáris vezetés hibájából (túl magas alapkamat) 2004-ben 170 milliárd forintos hiányt szenvedett el a költségvetés. Nem szerencsés a fiskális és a monetáris vezetés állandósuló, nyilvánosság előtt zajló vitája, de ezzel együtt kell élnünk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a vita is növeli azt a kockázati prémiumot, melyet a magyar eszközök tartásához rendelnek a külföldi befektetők. A prémium pedig végső soron a hazai a nettó megtakarítói pozícióban lévő lakosságot sújtja, mivel az adókon, elvonásokon keresztül csökkenthető – rövid távon – a leggyorsabban a államháztartási hiány.

Ennek köszönhető, hogy a legfrissebb felmérések szerint a megtakarítások döntő részét még ma is bankbetétek képezik, miközben az értékpapírokban megtestesülő állomány gyakorlatilag nem változik. A részvények tekintetében padig folyamatos eladói pozícióban van a lakosság az utóbbi három-négy évet tekintve. Ez nem a megtakarítási formákhoz való ragaszkodással, hanem a megtakarítások alacsony szintjével is magyarázható. A megtakarítások pedig éppen a magas adószint és a szabályozás miatt nem érik el a fejlett piacokon látható szinteket és összetételt.

A kamatvágás már beárazódott (Oldaltörés)

De nézzük a konkrét piaci eseményeket!

Nemzetközi devizapiacokon az a trend alakult ki, hogy az euró/dollár kereszt-árfolyama erősödő hatással  van a közép európai devizákra. Ez annak köszönhető, hogy az EU új tagjainak megítélése egyre inkább közelíti a régi tagok megítélését a tengeren túli befektetők megítélése szerint, viszont kiváló lehetőséget kínálnak a relatív magas hozamok. Különösen igaz ez Magyarország tekintetében. A továbbiakban az euró/dollár keresztárfolyam stabilizálódására számítunk 1,30-1,32-es szintek között. Ezzel összhangban a forint árfolyama az euróhoz mértem várhatóan 245-247 között alakul.

Ez nem jelenti azt, hogy – már a múlt héten is említett – devizapozíciókat ne alakítsuk ki. Akkor arról volt szó, hogy a jól diverzifikált portfóliókba szükséges felvenni külföldi devizában denominált eszközöket is.

Az állampapír piac – különösebb mozgások nélkül – szinte teljesen az előző heti szinteket mutatja, ezért ez alkalommal ajánlásunk sem változott. Nem jöttek ki nagy jelentőségű makroadatok, a kamatvágás pedig már beárazódott. Fontos kiemelni viszont, hogy a februári kamatdöntő MNB ülés időpontjára 25 bázispontos további lazítás már szintén beépült, így várakozásaink szerint a jövő héten sem lesz érdemi változás.


Újabb rekodok dőltek meg a BÉT-en (Oldaltörés)


A BÉT-en ismét rekordok dőltek meg, a trend nem változott. Ami viszont feltűnő volt az, hogy a kisebb papírok is jól teljesítettek. Az élen az Egis és az FHB áll, de a Richter is jó teljesítményt mutatott fel. Az Egis árfolyamára jó hatással volt a közgyűlésen megállapított 120 forintos részvényenkénti osztalék bejelentése, illetve az, hogy az eredmény előzetes adatai szerint ígéretesen növekedik a hazai gyógyszeripari vállalkozás. A versenytárs Richter ára is emelkedett, ami annak köszönhető, hogy az orosz költségvetés minden eddiginél ambiciózusabb a gyógyszertámogatásra szánt összegek tekintetében.

A nemzetközi piaci hangulat is kedvezett a gyógyszeriparnak, ellenben a távközlési szektor leminősítése negatív hatással lehet a Matáv árára, annak ellenére, hogy a héten még jól teljesített. A MOL stabilnak tűnik, ami egy újabb emelkedés előjele is lehet, az OTP viszont újra dinamikusan emelkedik, ára immár tartósan 6 000 forint feletti tartományban van.

Ajánlásunk itt sem változott az előző hetihez képest.

Ajánlások (Oldaltörés)

- Állampapír piac:

állampapírok:

- 0-1 év: tartás,

- 1 év felett: kivárás

- Vállalati kötvények:

eladás

- Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel,

- USA részvények: vétel,

- Orosz részvények: eladás

- Hazai részvénypiac:

- tartás: MOL, TVK,

- vétel: Borsodchem, Pannonplast, Richter, Egis, Otp

- Befektetési alapok:

ingatlanalapokVELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!