szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Júniusra 4,4 százalékos fogyasztói inflációt vár az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. Pénteken közzétett prognózisa szerint a hatodik hónapban a termelői árak szintje pedig 3,9 százalékkal haladja majd meg az előző év azonos időszakának értékét.

A kutatóintézet azzal számol, hogy az ipari termelés növekedésének tavaly augusztusi lassulása csak átmeneti jelenség, a következő fél évben 5 százalék felett stabilizálódik a termelés dinamikája.

Előrejelzésük szerint júniusban az iparban a belföldi értékesítés 1 százalékkal, az exportértékesítés 12,2 százalékkal, az ipari termelés pedig 6,4 százalékkal bővülhet az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése a következő hónapokban a jelenlegi szint körül stabilizálódik. Az eladások volumene 2005 júniusában 4,5 százalékkal haladhatja majd meg az egy évvel korábbi szintet.

A BUX index tavalyi, jelentős növekedése után az idén inkább egy hozamrealizáló korrekciót tartanak valószínűnek a kutatók a budapesti tőzsdén. Ez csak akkor nem következik be, ha a magyar "blue chip"-ekkel túlsúlyozott külföldi befektetői alapok mellett újabb alapok is vásárolnak magyar részvényeket - vélik. A korrekció mértékét 5 százalék körülire becsülik, s ennek alapján 2005. június végére 14 500 pont körüli BUX-ot valószínűsít az Ecostat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A várakozásoknál jobb a decemberi infláció

A fogyasztói árak 2004-ben átlagosan 6,8 százalékkal emelkedtek, míg decemberben 5,5 százalékkal voltak magasabbak, mint 2003 decemberében, és nem változtak novemberhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Az elemzők januárra 4,5-4,6 százalékos áremelkedési ütemet várnak.

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért

A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek

A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek