szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már januárban öt százalék alá esik a pénzromlás üteme, az idei év egészében pedig 4,5 százalék várható – áll a GKI gazdaságkutató intézet frissen közzétett elemzésében.

Az államháztartás hiánya 2004-ben 1284 milliárd forint volt. A decemberi egyenleg jól alakult, ez azonban nem befolyásolja a várhatóan a GDP 5,3 százalékát kitevő 2004-es deficitet – folytatja a konjunktúrakutató. A GKI szerint az idén valamelyest javulhat az egyenleg: a deficit a GDP 4,9 százaléka körül alakulhat.

A gazdaságkutató úgy véli, a magyar gazdaság 2004-ben már egyértelműen export- és beruházás-vezérelt pályán haladt. Idén a kivitel és a beruházások dinamikája is kissé mérséklődik, a fogyasztásé viszont valamelyest emelkedik. Az üzleti szektor fejlődésének fő kockázati tényezője az európai konjunktúra bizonytalansága.

A GKI prognózisa szerint a behozatal 2005-ben valószínűleg az exportnál némileg gyorsabban bővül. Ezt valószínűsíti a belföldi kereslet bővülése, az erősödő importverseny. A cserearány - mivel a földgáz ára csak késleltetetten követi az olajét - tovább romlik. A turizmus bevételi többlete viszont remélhetőleg javul. Így a külső egyensúlyi pozíció lényegében nem változik.

Az áruforgalmi és a folyó fizetési mérleg hiánya ugyan nominálisan nő, de a GDP-hez mért arányuk tovább csökken, ez utóbbi már 8 százalék alá kerül. Ennek mintegy felét fogja finanszírozni a nettó közvetlen tőkebefektetés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Draskovics: a befektetők bíznak a magyar gazdaságban

A tervezett 3,8 százalékos államháztartási hiány betartása érdekében, amely a 0,9 százalékos magánnyugdíjpénztári befizetéseket is figyelembe veszi, a korábbinál sokkal erőteljesebb költségvetési fegyelmet kényszerítünk ki - állítja Draskovics.

Gazdaság

GKI: 4 százalékos GDP-növekedés idén

A GDP négy százalékkal nőhet 2004-ben, az államháztartás GDP-arányos hiánya pedig öt százalék lehet az idén - áll a GKI Gazdaságkutató Rt. októberi prognózisában.

Kevesebb mint tizedére esett az utasforgalom Ferihegyen

Kevesebb mint tizedére esett az utasforgalom Ferihegyen

Azt már tudjuk, mi nem védi meg az öreg kutyákat az elbutulástól

Azt már tudjuk, mi nem védi meg az öreg kutyákat az elbutulástól

Közelebbről is megnézheti a Samsung még be sem mutatott új telefonját

Közelebbről is megnézheti a Samsung még be sem mutatott új telefonját