szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lengyel GDP tavaly 5,4 százalékkal nőtt - jelentették a lengyel statisztikai hivatalban hétfőn első becslésként. Az elemzők átlagosan 5,5 százalékra számítottak.

Tavalyelőtt, 2003-ban 3,8 százalékkal bővült a lengyel gazdaság.

A termelő-beruházások tavaly 5,1 százalékkal gyarapodtak, az előző évi, 0,5 százalékos visszaesés után, meghaladva az elemzők 4,7 százalékos várakozását is.

A hazai kereslet 4,9 százalékkal nőtt tavaly a hétfői első becslés szerint, gyorsabban a 2003-as 2,5 százaléknál, de a tavalyi első háromnegyed évben még 5,1 százalékos volt a többlet az egy évvel azelőttihez képest.

A lakossági fogyasztás 3,2 százalékkal bővült tavaly, szintén gyorsabban a 2003-as 3,1 százaléknál, de ugyancsak elmaradt az első kilenchavi, 3,7 százalékos ütemtől.

Az ipari termelés 9,7 százalékkal gyarapodott tavaly a 2003-as 6,3 százalékos többlet után, de az évi átlagos ütem elmaradt az első kilenc hónap 11,4 százalékától, szintén az utolsó negyedévi lassulás jeleként. A szolgáltatások egész évben 5,0 százalékkal növelték forgalmukat tavaly a 2003-as 3,6 százalék és a tavalyi első kilenchavi 5,2 százalék után.

A lengyel GDP növekedése a tavalyi harmadik negyedben 4,8 százalékra lassult a második negyedévi 6,1 százalékról és az első negyedévi 6,9 százalékról, rendre az egy évvel azelőttihez képest. A központi bank szerint a gazdasági növekedés a következő két évben évi 4,5-5,5 százalék között lesz.

A Lengyel Nemzeti Bank, a múlt heti kamatdöntésével, 6,50 százalékon változatlanul hagyta alapkamatát, és még nem enyhítette a "szigorításra hajló" álláspontját sem. Elemzők szerint a bank még további megerősítésre vár, hogy az erős zloty fékezi a gazdasági növekedést és az inflációt, mielőtt folytatná a kamatcsökkentés tavaly megszakított folyamatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Enyhít a monetáris politikán a lengyel nemzeti bank

A Lengyel Nemzeti Bank (LNB) a jövő évben, legkorábban a második negyedévtől semlegesre változtatja a mostani, szigorításra hajló monetáris álláspontját, ha addig nem keletkezik inflációs kockázat - mondta a Lengyel Nemzeti Bank pénzügy-politikai tanácsának egyik tagja.