szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Keresetet nyújtott be a magyar állam ellen a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete (MGOE). Az indoklás: az egyesület szerint a regisztrációs adó befolyásolja az új és a használtautó kereskedők közötti versenyt, az utóbbiakat hátrányos helyzetbe hozva.

Bakó Zoltán, az egyesület titkára kifejtette: beadványuk arra alapul, hogy a regisztrációs adóról szóló törvény megalkotásakor nem vették figyelembe az unió precedens értékű ítéletét, amely szerint az adó mértékének tükröznie kell az autó értékcsökkenését is.

Emlékeztetett arra is, hogy a magyar adó mértéke nem tesz különbséget az új és a használt autók között.

Bakó Zoltán utalt arra, hogy a készülő egységes uniós regisztrációsadó-törvény három alappilléren nyugszik. Az első, hogy ha egy autó után egy országban már megfizették az adót, akkor azt még egyszer egy másik államban nem kell. A második szempont, hogy az uniós regisztrációs adó környezetvédelmi alapon fog működni, és figyelembe veszi az autó motorjának szennyezőanyag-kibocsátását. Ez a szempont Magyarországon is él.

A formálódó uniós direktíva harmadik eleme pedig éppen az MGOE által a magyar törvényből hiányolt értékcsökkenést veszi majd figyelembe.

Az MGOE titkára közölte: a per célja az is, hogy megmutassák, mekkora többletadót fizetnek a használtautó-vásárlók Magyarországon.

Bakó Zoltán elmondta, hogy az adó 2004. február 1-jei bevezetésének hatására megállt a magyar autóállomány fiatalodása, hiszen a 2003-as 73 ezerrel szemben tavaly mindössze 18 ezer használt autót hoztak be Magyarországra.

"Ha a bíróság nekünk ad igazat, akkor vissza lehet perelni az államtól a korábban indokolatlanul beszedett regisztrációs adókat" - hangsúlyozta Bakó Zoltán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

A regisztrációs adó ügyében az Országgyűlés dönthet

Nem született megállapodás kedden a Pénzügyminisztérium (PM) és a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete (MGOE) között a regisztrációs adó ügyében, mivel a döntés az Országgyűlés hatáskörébe tartozik - közölte szerdán a tárca.

MTI Gazdaság

EU-s irányelv készül a regisztrációs adóról

Az Európai Bizottság adó- és vámügyi főigazgatósága dolgozik egy kötelező érvényű szabályozáson, direktíván a gépkocsik regisztrációs adójára vonatkozóan, ez februárban az adóügyekkel és vámunióval foglalkozó biztos, Kovács László elé kerül - jelentette be Brüsszelben maga a magyar felelős.