szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz szerint a szocialista kormány árdrágító politikát folytat, hiszen a Társadalombiztosítás (TB) által támogatott gyógyszerek ára átlagosan az infláció közel kétszeresével emelkedik - jelentette ki Selmeczi Gabriella, az ellenzéki párt egészségügyi kabinetjének vezetője.

"Gyurcsány Ferenc és kormányának egészségügyi minisztere, Rácz Jenő folytatja azt a szocialista, szabad demokrata hagyományt, amely szerint rendületlenül drágítják az árakat, és rendületlenül húzzák ki a betegek és főleg a nyugdíjasok zsebéből a pénzt" - mondta Selmeczi Gabriella.

Január elsején - emlékeztetett a fideszes politikus - már jelentősen drágultak a TB által nem támogatott gyógyszerkészítmények, február elsejétől pedig a TB által támogatott gyógyszerek ára nő átlagosan az infláció közel kétszeresével, azonban sok beteg költségei ennek többszörösével nőnek.

Azt mondta, hogy egyes gyakran használt, milliós dobozszámban eladott fontos gyógyszerekért - így antidepresszánsokért, szívgyógyszerekért, vérnyomáscsökkentőkért - 40-60, sőt 100 százalékkal kell többet fizetni a patikákban 2003 decemberéhez képest. Említést tett egyes vérnyomáscsökkentő és antidepresszáns gyógyszerekről, amelyek ára 124, illetve 184 százalékkal nőtt.

Selmeczi szerint mindez elkerülhető lenne, a gyógyszergyártók ugyanis "egy fillérrel sem emelik a gyógyszerek termelői árait". Ha nem rúgták volna fel az Orbán-kormány által a gyógyszergyártókkal kötött megállapodást, akkor idén csupán 3 százalékkel emelkedhetnének az árak, az egészségügyi miniszter által bejelentett 7,5 százalék helyett - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!