Tetszett a cikk?

Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója - egy cégén keresztül - elõzetes megállapodást kötött a közterületi reklámpiacot vezetõ Multireklám Rt. többségének megvásárlásáról. Az ár többmilliárdos lehet.

A HVG információi szerint hétfőn bejegyezte a cégbíróság a Multireklám Köztéri Médiaügynökség RT.-t, amely tavaly novemberben jött létre 370 millió forintos jegyzett és 566 milliós saját tőkével négy társaság, a Multireklám Kft., az Indoor Media Kft., az M-Csoport Holding Kft., és a Bell Telemarketing Kft. egyesüléséből.

A HVG információi szerint Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának egyszemélyes cége, a Bonitás 2002 Kft. előzetes megállapodást kötött a napokban egyébként rt.-vé alakult Multireklám többségi tulajdonrészének megvásárlására. Ennek előfeltétele egyebek között a társaság jelenleg is folyó átvilágítása. Az értesülést Emődi Annamária, az OTP Bank szóvivője sem kívánta kommentálni, az rt. vételárára vonatkozó kérdést - hivatkozva a cégértékelés folyamatára - még korainak tartotta. Ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy Csányinak nem volt tulajdonosi érdekeltsége a Multireklám Kft.-ben, és jelenleg sem közvetlen, sem közvetett tulajdonrésszel nem rendelkezik az rt.-ben.

Piaci körökből tudható: a Multireklám, illetve elődje, a több cégből álló M-Csoport régóta eladó. Általános vélekedés szerint 4-5 milliárd forintot kértek érte, de eddig "csak" 3 milliárd körüli árajánlatok érkeztek. Sok kisebb cégüket - így a Dono Direkt Kft.-t, a Médiasprint Sportmarketing Kft.-t avagy a Bell Telemarketing Kft. eszközeit - sikerült eladniuk. A mostani összeolvadással a gazdálkodás nyilvánvalóan átláthatóbbá válik, és a cégek veszteségei is eltűnnek a nagy egészben.

Szakértők úgy tartják, a Multireklám piaci pozícióiban - negyednyi részesedés a 28 ezer magyarországi kültéri óriásplakát-, illetve 10-15 százalékos részesedés a 14 ezer darab, kisebb méretű, úgynevezett cityposterek piacán - mindenképpen lehetővé tesz egy 3-5 milliárdos éves árbevételt és akár 6-700 millió körüli üzemi nyereséget - teszi hozzá a lap. (Bár a cég vezetői nem adtak tájékoztatást gazdálkodási adatokról, a nyereséget eddig valószínűleg egyéb költségtételek csökkentették.) Az rt. több plakátcégben kistulajdonos is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!