szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén 800 milliárd forintot fizet be a költségvetésbe a Vám és Pénzügyőrség, az összeg valamivel több mint a fele az elmúlt évinek, ezt a különbséget az uniós csatlakozás eredményezi - mondta Nagy János vezérőrnagy, a VPOP országos parancsnoka.

"A Vám és Pénzügyőrség parancsnokságait 2004-ben korábban soha nem tapasztalt hatások érték, amelyek alapján túlzás nélküli az a megállapítás, hogy a beszámolási időszak az egyik legkeményebb év volt" - mondta Nagy János.

Tavaly drasztikusan csökkentették a létszámot, a leépítés legjelentősebben az Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságot érintette. Az elmúlt évben 67 milliárd forintot fizetett be különböző jogcímeken a központi költségvetésbe a Vám és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnoksága - mondta Rozsnyai Géza ezredes, régióparancsnok.
 
"A vámszakterületen szolgálatot végzők száma jelentősen csökkent, az átszervezés előtt 140-en dolgoztunk, míg most 57-en végezzük a munkát" - mondta Rozsnyai. A régió arculatát meghatározza, hogy az illetékességi területen négy történelmi borvidék található, ugyanakkor jelen van a sörgyártás, a dohány- és a vegyipar is.

"Az illegális kereskedelem visszaszorítására fokozott figyelmet fordítottunk, ellenőrzéseinket 70 százalékkal növeltük, ennek eredménye, hogy 30 millió forinttal nagyobb felderítési értéket realizáltunk" - mondta a régióparancsnok. Rozsnyai szerint a pénzügyőrők munkája az EU csatlakozással átalakult, a szlovák-magyar határszakasz úgynevezett belső határrá változott és megszűntek az ellenőrző pontok.

Az értékelésben elhangzott, hogy 2005-ben kiemelt figyelmet fordítanak az illegális cigaretta-szállítmányok útvonalának felszámolására és a benzinturizmus megszüntetésére, ezért a Tisza vonalát "lezárják" és ellenőrizni fogják a gyakran külhonból beszerzett üzemanyaggal érkező autókat.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

VPOP: a bevételi terv 80 százaléka már teljesítve

Az első félévben 1041 milliárd forinttal gazdagította a büdzsét a Vám- és Pénzügyőrség, miközben a költségvetési törvény egész évre 1300 milliárd forintos bevételi tervet irányoz elő a szervezet számára.