szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első, alakuló ülésére ül össze szerdán az Adóreform Bizottság, amelynek vezetésére Akar Lászlót, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatóját kérték fel. Az ülésen - a Miniszterelnöki Hivatal által kiküldött meghívó szerint - jelen lesz a miniszterelnök és több miniszter is.

Az ország versenyképességének javítását szolgáló adóreform koncepcióját Draskovics Tibor pénzügyminiszter és Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter jelentette be január 21-én. A pénzügyminiszter elképzelése szerint az adórendszer átalakításának legfőbb célja, hogy többen, szélesebb adóalappal, egyszerűbben, kevesebb adót fizessenek.

Előzetes információk szerint öt munkacsoport alakul, a bizottságot Akar László, a GKI vezérigazgatója, a  Pénzügyminisztérium korábbi politikai államtitkára  vezeti majd. A munkacsoportok az általános forgalmi adókulcsok (áfa) átalakítását, az iparűzési adó fokozatos megszűntetésének lehetőségét, az élőmunkát terhelő járulékok csökkentését, az adóigazgatást egyszerűsítő módszereket és az egyszerűsített vállalkozói adó kiterjesztésének lehetőségét (eva plusz) vizsgálják.

Az utóbbi munkacsoportot Sághy Zoltán a Pénzügyminisztérium nemrég távozó helyettes államtitkára vezeti, az "adó akadálymentesítéssel" foglalkozó munkacsoportot Zara László a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke, s ugyancsak munkacsoportot irányít majd Karácsony Imréné,  a tárca újonnan kinevezett helyettes államtitkára.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Medgyessy: euró 2008-ban; adóreform jövőre

Magyarország 2008. január elsejétől be kívánja vezetni az eurót - jelentette be szerdán Medgyessy Péter kormányfő. A cél érdekében a kormány szigorú gazdaságpolitikát folytatna, amivel a jegybank elnöke is egyetért. László Csaba pénzügyminiszter ismertetése szerint január elsejétől megszűnik a 0 áfakulcs (az alsó kulcs 5 százalék lesz), a 12 százalékos kulcs 15 százalékra emelkedik, míg a 25 százalékos felső határ 23 százalékra mérséklődik.

hvg.hu Gazdaság

Átfogó adóreformot tervez a kormány

Három-öt évre szóló adórendszert, adópolitikai chartát kíván kidolgozni a kormány a következő hónapokban - jelentette be Draskovics Tibor pénzügyminiszter és Kóka János, a gazdasági tárca vezetője pénteken. "Többen, szélesebb adóalappal, egyszerűbben, kevesebb adót fizessenek - ez az adórendszer átalakításának legfőbb célja" - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter.

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

360 forint felett az euró

360 forint felett az euró