szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az olasz FIAT művek 3,69 százalékkal drágult a milánói értéktőzsdén hétfő délelőtt, 6,15 euróra a pénteki, 5,93 eurós záróról, arra a hírre, hogy vasárnap sikerült megállapodni a válásban az amerikai General Motors autógyártól.

Az ötéves együttműködést felszámolva a General Motors visszaadja a FIAT-nak a 20 százalékos részesedését a veszteséges FIAT Auto-ból, és további 1,55 milliárd eurót is fizet készpénzben.

Cserébe a FIAT lemondott az eladási opciójáról, vagyis arról, hogy öt éven belül bármikor eladhatja a General Motorsnak (GM) a FIAT Auto egészét. Azzal együtt a GM-nek 50 százalékot át kellett volna vennie egy lengyel dízelmotorgyárból is.

Felszámolják a FIAT és a GM két vegyesvállalatát is, amelyek beszerzéssel, illetve erőátviteli rendszerek gyártásával foglalkoznak. Továbbra is együtt-működnek közös alvázak gyártásában.

A GM a 20 százalékos pakettet 2000-ben vásárolta 2,4 milliárd euróért. Az akkor kötött szerződés értelmében a FIAT, 2004 és 2009 között gyakorolhatóan, az éppen érvényes árfolyamon lehívható eladási opciót kapott a fennmaradó hányadra. Az opció kezdetét tavaly közösen 2005-re tolták el. Nem sokkal az eredeti szerződés megkötése után a FIAT válságba került, több mint hatezer alkalmazottját bocsátotta el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

UTÓDLÁS A FIATNÁL

Az 56 éves Luca Cordero di Montezemolót - a Ferrari és az olasz vállalkozói szövetség (Confindustria) elnökét -...

MTI Karrier

Riadólánc a General Motors európai gyáraiban

A General Motors(GM) nyugat-és kelet-európai telephelyeinek alkalmazottai közös információs rendszert hoztak létre, hogy érdekeiket hatékonyabban képviselhessék a munkáltatókkal szemben, és jobb munkakörülményeket, illetve béreket harcoljanak ki.

MTI Gazdaság

Lezárult a Fiat és a General Motors vitája

Az olasz média értesülései szerint megegyezésre jutott a Fiat és a General Motors a Fiat saját részvényeire szóló eladási opciójának megváltásában. A GM készségét fejezte ki 1,5 milliárd dollár kifizetésére a Fiatnak, ha az eltekint opciójának lehívásától. Az értesülést sem a Fiat, sem a GM nem kommentálta.