szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minden idők legnagyobb nyereségét, a magyar számviteli szabályok szerint 125,97 milliárd forintos profitot ért el 2004-ben az OTP Bank – derül ki a pénzintézet reggel közzétett jelentéséből. Ez 51,7 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest.

Az eredmény meghaladja a bank saját előrejelzését és az elemzői várakozásokat is.

A konszolidált adatok szerint a bankcsoport mérlegfőösszege 2004 végén elérte a 4 185 milliárd forintot, ami 19,5 százalékos bővülést jelent egy év alatt. A csoport részesedése a hitelintézeti rendszerben a mérlegfőösszeg alapján ugyanakkor az elmúlt évben 24,5-ről 24,2 százalékra csökkent.

A bankcsoport magyarországi tagjainak becsült részesedése a hitelintézeti rendszer hiteleiből a 2003. év végi 20 százalékról 20,3 százalékra emelkedett, betéteiből való részesedése viszont 29 százalékról 27,5 százalékra csökkent.

Történetének legjobb évét zárta tavaly az eredményeit ugyancsak ma publikáló FHB Földhitel- és Jelzálogbank is, amely 7,044 milliárd forintos adózott eredményt ért el 2004-ben, 3,018 milliárd forinttal meghaladva az egy évvel korábbit. Az FHB 2004. december 31-i, 415,464 milliárd forintos mérlegfőösszege 34,3 százalékkal haladta meg a 2003. év végit, tőkearányos megtérülése pedig 47,5 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 38,5 százalékkal.

Jól teljesített tavaly az Inter-Európa Bank (IEB) Rt. is, amely 2004-ben 2,144 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el; ez csaknem 18 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A konszolidált mérlegfőösszeg 2004. december 31-én 206,4 milliárd forint volt, ami 4,2 százalékos növekedést jelent a 2003. évhez képest.

Jó évet zárt a Danubius Hotels Rt. is: a szállodacég 2004-ben 1,373 milliárd forint adózott eredményt ért el, több mint háromszorosát az egy évvel korábbi 441 millió forintnak. Jól ment a Graphisoftnak is: a szoftvergyártó 5,095 millió eurós nettó eredményt ért el tavaly, ami 95,8 százalékkal több az egy évvel korábbi 2,602 millió eurós profitnál. Gyengélkedett viszont a Pannonplast: a műanyagipari holding a 2004-es évet 1,83 milliárd forint veszteséggel zárta, ami mindössze 0,9 százalékkal kevesebb a 2003. évinél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az OTP Banké a Nova Banka

Az OTP Bank ajánlatát ítélték a legjobbnak a horvátországi Nova Banka d. d. megvásárlására kiírt pályázaton, a magyar hitelintézet 236 millió eurót fizet a 95,59 százalékos üzletrészért.

Gazdaság

Csányi: az OTP nyugatra terjeszkedhet

Az OTP Banknak nincs más választása, mint továbbra is agresszívan terjeszkedni Közép-Európában, de ha eléri, pénzügyi értelemben, a kritikus tömeget, akkor megindulhat Nyugat-Európába is - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az Erste nyomába ered az OTP külföldön

Az OTP Bank Rt. lakossági betéti bankkártya-birtokos ügyfelei az év elejétől egységes díjért vehetnek fel készpénzt külföldön a hitelintézet leányvállalatai által üzemeltetett bankjegy-automatákból.

Síléccel vagy túrabakanccsal a D-vitamin nyomában

Síléccel vagy túrabakanccsal a D-vitamin nyomában

Messi és Coutinho sem jön Budapestre a Ferencváros elleni meccsre

Messi és Coutinho sem jön Budapestre a Ferencváros elleni meccsre

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek