szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A piaci bombameglepetést okozó januári lengyel infláció után megkérdezett londoni feltörekvő piaci elemzők szerint lehetséges, hogy meglepetést okoz a januárról esedékes 12 havi magyarországi drágulási adat is.

A londoni befektetési házak januárra, illetve az év végére szóló magyarországi 12 havi inflációs előrejelzései, százalékban:

UBS: 4,6; 4,3

Citigroup: 4,0; 4,0

Merrill Lynch: 4,5; 3,9

JP Morgan: 4,3; 4,1

Bank of America: 4,3; 4,0-4,5

CSFB: 4,6; 4,0

DrKW: 4,4; 4,7

Deutsche Bank: 4,5; 4,1

BNP Paribas: 4,7; 3,7-3,8.

Lengyelországban az idei első hónapban - a decemberi 4,6 százalék után - a várt növekedés helyett 4,0 százalékra csökkent az éves összevetésű fogyasztói infláció.

A januári magyarországi számsor ismertetése előtt, kilenc nagy londoni befektetési ház bevonásával elvégzett felmérésben több elemző is azt mondta az MTI-nek, hogy a konszenzussal is szembe menő, robusztus dezinflációs folyamat jó eséllyel térségi kiterjedésű, vagyis nem lenne meglepetés, ha a januári magyar adat is elmaradna az egyes házak jelenleg érvényes előrejelzéseitől.

Az elemzők "hivatalos" januári jóslatai kivétel nélkül 4 százalék felettiek, széles, 4,0-4,6 százalék közötti sávban szóródva, 4,43 százalékos átlaggal.

A lengyelországi adat után azonban több elemző is azt mondta, hogy korábbi álláspontjával szemben már januárra elképzelhetőnek tart 4,0 százalék alatti adatot; a Citigroup 3,5 százalékot sem tartana meglepőnek.

Ugyanezt a 12 havi adatot a Bank of America térségi elemzője, aki januárra még 4,3 százalékot jósol, februárra várja, azzal, hogy a magyarországi dezinfláció igen erős dinamikája az év közepére 3,0 százalékra, vagy az alá, "a 2-3 százalékos sáv felső régióiba" is leviheti az éves visszatekintésű havi adatokat, mielőtt az ütem ismét valamelyest gyorsulni kezdene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót

Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket

Megtalálták a világ legkisebb szitakötői közül is a legkisebbiket