szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár hét százalékig is süllyedhet még az idén a jegybanki alapkamat – tették közzé legfrissebb prognózisukat londoni elemzők azt követően, hogy a KSH a vártnál jóval kedvezőbb inflációs adatról számolt be.

Wike Groenenberg, a Citigroup befektetési csoport londoni irodájának európai feltörekvő piaci stratégája például úgy vélte: a kamatszint nyolc százalékig biztosan lemegy, de ha a forint még ezen a szinten is az ingadozási sáv erős végét közelíti, az MNB akár hétszázalékos kamatszintig is elmehet.

Hasonlóan vélekedett Reinhard Cluse, a UBS bankcsoport londoni befektetési irodájának térségi elemzője, kijelentve: ebben a hónapban fél százalékpontos kamatcsökkentésre számít, és "lesz hely" egy hasonló csökkentésre márciusban is. Ha pedig az infláció a mostanihoz képest még legalább 1 százalékpontnyit csökken az év folyamán – tette hozzá -, akkor a jegybanknak a februári és márciusi fél-fél százalékpontos kamatcsökkentések után lehetősége lesz további 0,75 százalékpontnyi mérséklésre is, lépésenként 0,25 százalékponttal, vagyis az év második felére a kamatszint 7,25 százalékra süllyedhet.

A KSH reggel publikált jelentése szerint januárban az éves szintű infláció 4,1 százalékot tett ki; a londoni elemzők 4,4, a hazaiak pedig 4,7 százalék körüli értéket vártak.

Az optimizmust mutatják az Államadósság-kezelő Központ Rt. (ÁKK) déli öt- és tízéves államkötvény-aukciójának eredményei is: mindkét papírra jelentős volt a kereslet, a hozamszint az előző napi referenciaértékhez képest mindkét államkötvény esetében 18 bázisponttal csökkent.

A forint a kedvező inflációs adatot követően tovább erősödött, s kora délutánra elérte a 243 forint/eurós árfolyamot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Járai: tényleg magas az alapkamat, kérdés, miért

Az euró 2010. évi magyarországi bevezetése még teljesíthető, de ehhez a gazdaságpolitikában következetességre, a fiskális politika szigorítására lesz szükség – jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) szerdai rendezvényén.

hvg.hu Gazdaság

Reuters: 1 százalékos kamatcsökkentés február végéig

Január-februárban egy százalékponttal mérséklődhet a 9,5 százalékos jegybanki alapkamat, ezután azonban az egyensúlyi aggodalmak miatt a várakozások szerint lelassul a lazitó ciklus. Az elemzők szerint március végére az államháztartás hiánya elérheti az éves előirányzat negyven százalékát.

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

Akik vállalták a kockázatot: Covid-oltást tesztelőkkel beszéltünk első tapasztalataikról

Akik vállalták a kockázatot: Covid-oltást tesztelőkkel beszéltünk első tapasztalataikról

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak