szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A monetáris politika iránya meghatározó a legnagyobb hazai bank számára, de minden egyes jegybanki döntés kapcsán alapos és minden részletre kiterjedő elemzés tárgya a jövedelmezőség és a versenyképesség - mondta Spéder Zoltán, az OTP Bank alelnöke a jegybanki kamatcsökkentésre reagálva.

Spéder kiemelte, hogy a bank árazásért felelős testületének döntése az, hogy az OTP Bank nem követi teljes mértékben a jegybank 2005. február 21-én elhatározott 75 bázispontos alapkamat csökkentését.

A legnagyobb magyarországi bank alelnökének helyzetértékelése szerint a makrogazdasági környezetben javulás tapasztalható, amely az egyensúlyi mutatókban még törékeny, a dezinflációs folyamat vonatkozásában azonban a várakozásoknak megfelelően markáns. Spéder álláspontja szerint a jegybank a továbbiakban nagy valószínűséggel mérsékelt ütemű, óvatos kamatpolitikát folytat.

Spéder szerint az OTP Bank árazásért felelős testülete a kereskedelmi banki üzletágban is 0,5 százalékpontos lekötött betéti kamatcsökkentésről döntött, de ebben a szegmensben a betétek és a saját forrású hitelek döntő része pénzpiaci kamatokhoz, illetve referenciahozamokhoz kötött, következésképp automatikusan átárazódik.

A legnagyobb magyarországi bank közel 50 bázisponttal csökkenti a 2005. március 1-je után kötött szerződések esetében az új lakás építésére és vásárlására igénybe vett lakáshitelek kamatát. Így az új lakásra öt évre fix kamatozással - akár forrásoldali, akár kiegészítő kamattámogatás mellett - folyósított lakáshitelek kamata 4,0 százalék lesz, melyhez változatlan mértékű, 2,0 százalékos kezelési költség kapcsolódik. A kamatcsökkentések nyomán az új lakás vásárlásához nyújtott forint hitel törlesztőrészlete alacsonyabb lett, mint a deviza alapú hitelkonstrukcióké.

Spéder Zoltán szerint az OTP a lakossági megtakarítási termékek körében csak a jegybanki alapkamat-csökkentés mértékének egy-, illetve kétharmadát érvényesíti.

A lakossági folyószámlán fix kamatozással 2,5 millió forintos összeg három hónapos lekötése esetén a térített kamat 7,5 százalék lesz a kamatmérséklés hatályba lépése, 2005. február 25. után, míg a könyves betéteknél 2005. március 11-étől az elérhető kamatmaximum 7,75 százalék lesz. A látra szóló, sávos kamatozású lakossági megtakarítási számlákon elérhető legmagasabb hozam 30 millió forint felett 2005. március 12-étől 8,25 százalék lesz - közölte az alelnök.

A lakossági folyószámla tranzakciós vagy készenléti számlaként működő látra szóló formájának kamatát az OTP Bank eszköz-forrás bizottsága változatlanul hagyta. A testület nem módosított a jutalékmértékeken sem, tehát változatlanok a számla- és bankkártyahasználat tranzakciós díjai - tette hozzá az alelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Kik és miért kerülhetnek fel a banki feketelistára?

A Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (BAR) listáján mind a természetes személyek, mind a vállalkozások adatait nyilvántarthatják. Kérdés azonban, hogy kik és miért kerülhetnek fel erre a listára, meddig maradnak BAR-osok, és belenézhetnek-e a róluk nyilvántartott adatokba.

MTI Gazdaság

MNB: nőttek a banki és az ügyfélkockázatok a hitelezésben

A hitelintézetek és a banki hátterű pénzügyi vállalkozások fogyasztási hitelezésének gyakorlata és az üzletághoz kapcsolódó kockázat jelenlegi mértéke a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását.

Gazdaság

Dráguló banki szolgáltatások

Több nagy lakossági bank drágította számlaszolgáltatását az utóbbi hónapokban, mégsem indult nagy elvándorlás a jutányosabb pénzintézetek felé.

Infinit Tech

Az e-banking 2002 óta 47 százalékkal növekedett

Az elektronikus bankolásról készített tanulmányában a Pew Internet & American Life azt állítja, hogy az online pénzügyi szolgáltatás az elmúlt öt év legdinamikusabban fejlődő internetes tevékenysége. Legalább is így volt, az Egyesült Államokban.

Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák

Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

Új ajánlással állt elő az amerikai járványügy: 7-10 nap is elég lehet a karanténra

Új ajánlással állt elő az amerikai járványügy: 7-10 nap is elég lehet a karanténra