szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bankszektor elégedett lesz, ha a tavalyi évet meg tudja ismételni a növekedés szempontjából, a profit pedig szektorszinten csökkenni fog - vélik a Bankszövetség vezetői.

A Magyar Bankszövetség (MB) szerint a bankszektorban 2004 volt az utolsó nagy ugrás éve. "Nem hiszem, hogy a tavalyi eredményt abszolút értékben tartani tudják a bankok, a lakossági és a kkv üzletágban ugyanis a kamatok és jutalékok terén is erős verseny van, ami csökkenti a profitabilitást" - mondta Matthias Kunsch, a Bankszövetség alelnöke.

Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke szerint az idén a lakáshitelek dinamikája kicsit csökken, az autófinanszírozás szinten marad, a fogyasztási hitelezésben és a hitelkártya üzletágban azonban jelentős növekedési potenciál van. A vállalati üzletágban a bankszövetség elnöke a tavalyinál nagyobb aktivitásra számít.

A mérlegfőösszeg tavaly szektorszinten 16 százalékkal nőtt, elsősorban a hitelek bővülésének köszönhetően. A háztartási hitelek növekedése a várakozásokkal szemben folytatódott, s a támogatások többszöri megnyirbálása ellenére dinamikája elérte a 28 százalékot - mondta Erdei.

A háztartási hiteleken belül a lakáshitelek állománya a meghatározó, arányuk 2004 decemberében 63,6 százalékot ért el, s a kihelyezések mintegy 40 százaléka tavaly már devizahitel volt.  Tavaly a vállalati hitelek is növekedésnek indultak, 13 százalékkal bővültek.
  
A bankrendszer bevételei közül a kamatbevételek nagymértékben nőttek, a jutalékbevételek emelkedése azonban nem érte el az inflációt, nem igaz tehát, hogy a bankok jelentősen növelték jutalékaikat - mondta Erdei Tamás. A kamatbevétel a magas nominális kamatszint mellett az aktivitás bővülésének köszönhetően emelkedett.

A magyar bankok nyereségessége ebben az évtizedben az EU-bankok nyereségességének még a kétharmadát sem érte el. A különbség várhatóan 2008-ban egyenlítődik majd ki.  A hazai banki nyereségességet az 1994-2008-as időszakban ugyanis a hét szűk és hét bő esztendővel lehet jellemezni: az első szakaszban rendkívül nagy befektetésekre volt szükség, amelyeknek a hozama csak később mutatkozik meg - fűzte hozzá Erdei.

     

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Agresszív terjeszkedésre készül a Budapest Bank

A Budapest Bank Rt. (BB) az adósságrendező hitel után további innovatív termékek piacra dobását tervezi, növeli az értékesítési pontok számát és jóval többet költ majd marketingre - mondta Mark Arnold vezérigazgató kedden.

MTI Gazdaság

Hogyan követi az OTP a jegybanki kamatcsökkentést?

A monetáris politika iránya meghatározó a legnagyobb hazai bank számára, de minden egyes jegybanki döntés kapcsán alapos és minden részletre kiterjedő elemzés tárgya a jövedelmezőség és a versenyképesség - mondta Spéder Zoltán, az OTP Bank alelnöke a jegybanki kamatcsökkentésre reagálva.

Kovács Andrea (hvg.hu) Gazdaság

Több sebből vérzik a banki feketelista

Adminisztrációs hiba, elmaradt felszólítás, pár ezer forintos tartozás – néhány példa arra, amikor az ügyfél indokolatlanul kerül a rossz adósok táborába. A bankok adósainak nyilvántartására szolgáló BAR-listán ma már 200 ezren szerepelnek. Ma sem lehet tudni, melyek a fel- és lekerülés pontos feltételei. A szükséges törvénymódosításon több szervezet is dolgozik, ám jóváhagyásának időpontja egyelőre bizonytalan.

MTI Gazdaság

Történelmi profitrekordot ért el az OTP Bank

Minden idők legnagyobb nyereségét, a magyar számviteli szabályok szerint 125,97 milliárd forintos profitot ért el 2004-ben az OTP Bank – derül ki a pénzintézet reggel közzétett jelentéséből. Ez 51,7 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest.

"Egyre inkább hiszek abban, hogy lehetünk szabadok" – Rohonyi Barnabás, az SZFE tanköztársaság moderátora

"Egyre inkább hiszek abban, hogy lehetünk szabadok" – Rohonyi Barnabás, az SZFE tanköztársaság moderátora

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben