szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyengült a forint a bankközi devizapiacon a tegnap délutáni árfolyamhoz képest, az eurót reggel és 16 óra tájban is 242,30/50 forinton jegyezték, másfél forinttal erősebben a szerda délutáni 241,80/90 forintos árfolyamnál.

A forint 14,15 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 85 bázispontra a sávszéltől. A kereskedők élénk piacról számoltak be csütörtökön is, de a forgalom kisebb volt, mint kedden, amikor a Reuters elektronikus rendszerén a szokásosnál ötször nagyobb euró/forint üzletet kötöttek.

Az üzletmenet is kiegyensúlyozottabb volt, a spekuláció-gyanús ügyleteknek ezúttal csak 240,05 forint/euróig sikerült erősíteniük a forintot, ezen a szinten azonban megjelentek az euró-vásárlók is. A piacon úgy vélik, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem volt az euró vásárlók között. Az uniós valuta 242,75 forintig erősödött a nap folyamán.

A dollár kurzusa alig változott, a 183,20/40 forintos árfolyam csak 10-20 fillérrel volt erősebb a 183,10/20 forintos szerdai árfolyamnál.

A tartalékolási periódus közelgő vége miatt szűkös a likviditás a bankközi forintpiacon, az overnight kamat 9,25 százalékos magas szinten maradt. A külföldiek forintkereslete a tomnext kamatokat 9,75 százalékig vitte fel. A hétfőn záruló periódus végéig már magasan is maradnak rövid lejáratú kamatok - mondják üzletkötők. A hosszabb lejáratokon nem változott jelentősen a kamatszint. Az állampapírok másodpiacán napok óta először emelkedett a hozamszint, s a forgalom is elmaradt az utóbbi napokétól. A rövid lejáratokon nem változtak a hozamok, az 1-3 éves államkötvényeké 6 bázisponttal emelkedett, az ötévesé 11 bázisponttal, a 10-15 éveseké pedig 5-8 bázisponttal nőtt. A jövő héten a 2008/D államkötvényből 50 milliárd forintnyit, a 2020/A államkötvényből 15 milliárd forintnyit kínál aukcióra az Államadósság Kezelő Központ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Spekulációs nyomás alatt a forint

Kisebb spekuláció érezhető a forintpiacon, amely a hazai valuta erősödésére irányul – jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MTV Este című műsorában. A verbális intervencióként is felfogható nyilatkozatra a forint nem reagált: a kedd délutáni 241,50 forint/eurós kurzusról szerda reggel csupán 242,15-ig gyengült a magyar fizetőeszköz.

MTI Gazdaság

Járai: már nem erős, hanem stabil forint kell

A forint árfolyamának jelenlegi erősödése már nem érdeke a magyar gazdaságnak, de a stabilitást fenn kell tartani - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán egy kecskeméti sajtóbeszélgetésen.

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje

Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje

Orbán influenzaoltással indította a napot

Orbán influenzaoltással indította a napot