szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mádl Ferenc köztársasági elnök Neményi Juditot, Bánfi Tamást, Bihari Péter és Csáki Csabát március 1-i hatállyal kinevezte a Monetáris Tanács új tagjává - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A köztársasági elnök a kinevezési okmányokat hétfőn adja át. A miniszterelnök február 23-án tett előterjesztést a köztársasági elnök részére a Monetáris Tanács négy új tagjának kinevezésére.

"A köztársasági elnök az Alkotmányban foglalt jogköre alapján az előterjesztést törvényességi szempontból megvizsgálta, és megállapította, hogy az megfelel a jegybanktörvény előírásainak" - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

A jelölteket - Neményi Juditot, Bánfi Tamást, Bihari Pétert és Csáki Csabát - az Országgyűlés illetékes bizottságai február 8-án és 9-én meghallgatták, ezután a miniszterelnök a jelöltekről levélben kikérte a Magyar Nemzeti Bank elnökének véleményét - fogalmaz a Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye.

Járai Zsigmond hétfőn, a Monetáris Tanács ülése után elmondta, hogy nem tartja törvényesnek a leendő Monetáris Tanács-tagok jelölési folyamatát, mivel a miniszterelnök nem kérte ki előzetesen a jegybank-elnök véleményét a jelöltekről, így az MNB álláspontja szerint újra kell indítani a jelölési procedúrát.

"A jegybank-elnökének véleményezési jogköre kiüresedett" - fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy ezt válaszolta Gyurcsány Ferenc levelére is. A kormányszóvivő ugyanakkor továbbra sem látta akadályát a procedúra folytatásának, és furcsállotta, hogy a jegybank elnöke nem kívánja írásban is megerősíteni korábban szóban közölt véleményét a jelöltekről.

A jelölési folyamat azt követően kezdődhetett, hogy az Országgyűlés december 14-én módosította - a köztársasági elnök által első menetben visszaküldött - a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt, amely nagyobb beleszólási lehetőséget teremt a miniszterelnöknek arra, hogy tagokat jelöljön a Monetáris Tanácsba.

A decemberben elfogadott törvénymódosítás szerint Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának létszáma a jelenlegi kilenc helyett legfeljebb tizenegy lehet, és a tagok kinevezésében nagyobb szerepet kap a miniszterelnök.

Ennek alapján a testületben - amelynek tagja az MNB elnöke és alelnökei - a további tagok közül négy fő kinevezésére a javaslatot az MNB elnöke teszi meg, és ezt - egyetértése esetén - a miniszterelnök terjeszti a köztársasági elnök elé. A többi tag kinevezésére a miniszterelnök az MNB elnöke véleményének kikérésével tesz javaslatot a köztársasági elnöknek.

A törvénymódosítás értelmében az MNB-törvény hatályba lépésekor monetáris tagsággal rendelkező MNB-alelnökök eredeti megbízatásuk lejártáig megőrzik a monetáris tanácsban betöltött tagságukat. (Átmenetileg 13 tagura bővül a testület, mivel az MNB-t most még mind a 3 alelnök képviseli, a jövőben azonban csak a monetáris politikáért felelős alelnök kap helyet benne.)

A Monetáris Tanács jelenlegi tagjai: Járai Zsigmond az MNB elnöke, Adamecz Péter, Auth Henrik, Szapáry György az MNB alelnökei, valamint Bihari Vilmos, Hardy Ilona, Kádár Béla, Kopits György és Oblath Gábor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Bizottsági támogatás a Monetáris Tanács új tagjainak

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága 15 igen, 12 nem és egy tartózkodás mellett támogatta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsába újonnan jelölt személyek - Neményi Judit, Bihari Péter, Csáki Csaba és Bánfi Tamás - kinevezését.

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

Nem vezet nyilvántartást a koronavírusos pedagógusokról a Klebelsberg Központ

Nem vezet nyilvántartást a koronavírusos pedagógusokról a Klebelsberg Központ

Továbbra sem tud erősödni a forint a múlt heti gyenge szintről

Továbbra sem tud erősödni a forint a múlt heti gyenge szintről