szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A GKI Gazdaságkutató Rt. előrejelzése szerint 2005-ben a tavalyihoz hasonló, 4% körüli növekedési ütemre, érezhetően tovább csökkenő inflációra és ismét növekvő reálkeresetekre lehet számítani.

A magyar gazdaság 2004-ben már egyértelműen export- és beruházás-vezérelt pályán haladt, a külkereskedelmi deficit kisebb volt a 2003. évinél - tette közzé a kutatócég. Idén a még bizonytalan európai konjunktúra miatt a kivitel és a beruházások dinamikája is kissé lassulhat.

Tavaly az üzleti szektorban a reálkeresetek több mint 1%-kal emelkedtek, a költségvetési szektorban viszont 5%-kal csökkentek. Ez utóbbi azonban részben annak a következménye, hogy a 13. havi fizetést 2004. december helyett idén januárban fizették ki.

A gazdaság egészében tavaly mintegy 1%-os reálkereset-csökkenés következett be. Ennek ellenére a kiskereskedelmi forgalom 2004-ben dinamikusan, 5,7%-kal emelkedett. Ez a már korábban elhatározott, részben a lakásépítéssel is összefüggő vásárlások eredménye. A IV. negyedévben azonban már csak 3,4%-kal nőtt a forgalom. Idén is hasonló, a reálkeresetek 3-3,5%-os növekedéséhez igazodó forgalombővülés valószínű.

Az infláció a 2004 végi 5,5%-ról januárra 4,1%-ra zuhant. Ezen 1,4 százalékpontos csökkenés fényében a jegybanki alapkamat 0,75 százalékpontos mérséklése egyáltalán nem tekinthető nagynak. Az egész év során ehhez hasonló áremelkedésre lehet számítani, azzal, hogy a februárban várhatóan 4% alá eső árindex az év második felében jellemzően kissé emelkedni fog. Ezt egyrészt a 2004. évinél valamivel később belépő év eleji energiaár-emelés, másrészt a tavalyi jó termésnek is köszönhetően alacsony élelmiszerárak idén lehetséges emelkedése magyarázza.

Az év végére legalább 7%-ra csökkenő jegybanki alapkamat valószínű, miközben a forint - ha a jelenlegihez képest kissé gyengül is -, de továbbra is viszonylag erős marad.

A külkereskedelmi hiány 2004-ben kisebb volt az előző évinél, ami a gazdaság erős exportképességét jelzi. Az ipari termelés tavaly az I. félévi 10% feletti ütem után a III. negyedévben érezhetően lelassult, majd a IV. negyedévben ismét kissé élénkült. 2005-ben az előző évihez hasonló ipari dinamika várható, ami az elmúlt évekhez hasonlóan szinte kizárólag a kivitel növekedésének lesz az eredménye. A cserearány a késleltetett gázár-hatás miatt tovább romlik. A turizmus bevételi többlete viszont remélhetően javul. Így a külső egyensúlyi pozíció lényegében nem változik.

Az áruforgalmi és a folyó fizetési mérleg hiánya ugyan nominálisan nő (ez utóbbi - a tőkemérleggel együtt - 6,9 milliárd euróra), de a GDP-hez mért aránya tovább csökken, már 8% alá kerül. Ennek mintegy felét fogja finanszírozni a nettó közvetlen tőke-befektetés.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Óvatos befektetési stratégiát ajánl 2005 elejére az OTP

A dolláreszközöktől való "menekülés"-ből a továbbiakban is profitálhatnak a kelet-európai tőzsdék - írja előrejelzésében az OTP Bank. Az első negyedévben folytatódó hazai dezinfláció teret adhat a további kamatcsökkentésnek, amit a hozamgörbe rövid vége be is árazott. A bank 2005 elejére is óvatos befektetési stratégiát ajánl.

MTI Gazdaság

GKI: 20 százalékos gázáremelésre lenne szükség

Kompenzáció nélkül 9-10, míg ellentételezéssel 5-6 forinttal kellene jövőre emelni a köbméterenkénti gázárat a világpiaci árváltozások miatt - véli Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.

Három férfi pályázik Merkel helyére, közülük kettőnek van oka haragudni rá

Három férfi pályázik Merkel helyére, közülük kettőnek van oka haragudni rá

Koronavírusos Mike Pence kabinetfőnöke

Koronavírusos Mike Pence kabinetfőnöke

Ókovács Szilveszter koronavírusos

Ókovács Szilveszter koronavírusos