szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy százalékponttal három százalékra csökkentette irányadó kamatát a Szlovák Nemzeti Bank hétfőn, a korona ennek ellenére tovább drágult. Egyes tervek szerint északi szomszédunknál tovább csökkenne az egykulcsos adó is.

Az erőteljes kamatcsökkentés a piaci várakozás felső szélénél volt, és elsősorban a korona erősödése elleni küzdelem magyarázza. A bank döntésének bejelentése után a korona 37,82/euróra drágult tovább, jelezve, hogy a piac már korábban beárazta a kamatemelést.

A szlovák korona jelenleg körülbelül két százalékkal drágább, mint az év elején. Tavaly a szlovák korona 6,2 százalékkal erősödött az euróval szemben, a javuló külső mérlegek és a külföldi tőke beáramlása miatt.

A központi bank hivatalos álláspontja az, hogy tudomásul veszi a gazdasági alapokkal magyarázható és fokozatos felértékelődést, de küzd a gyors kilengések ellen. A piaci elemzők szerint azonban a bank egészen biztosan el fogja veszíteni ezt a csatát, mert a gazdasági alapok lesznek az erősebbek.

Az SNB tavaly tavasszal és novemberben négy lépésben összesen két százalékponttal négy százalékra csökkentette irányadó kamatát, mindannyiszor a felértékelési nyomás elhárításával indokolva az enyhítést, és szóbeli, illetve nyíltpiaci beavatkozásokkal is igyekezett fékezni a felértékelődést.

A kamatcsökkentés, a tőkebeáramlással együtt, jót tesz a gazdaságnak. A szlovák pénzügyminisztérium február elején 4,9 százalékra emelte idei GDP-növekedési becslését a novemberi, 4,5 százalékos becslésről, jövőre most 5,3 százalékos GDP-növekedést várnak a novemberben jósolt 5,1 százalékos helyett, 2007-re pedig 6,1 százalékra emelték a várakozást 5,4 százalékról.

Tovább csökken az egykulcsos adó?

Eközben Marek Jakoby, a szlovák pénzügyminiszter tanácsadója közölte: a 2006-os választások után elképzelhető a jelenlegi egykulcsos, 19 százalékos jövedelemadó további mérséklése. Mint a Világgazdaság írja: még nem zárultak le a viták arról, hogy az átalányadó előnyei vagy hátrányai vannak-e túlsúlyban. Jelenleg Szlovákiában a jövedelem-, a társasági adó és az áfa is 19 százalékos.

Elsősorban befektetésösztönző hatása miatt rendkívül előnyös az egykulcsos adórendszer, amely ezáltal növeli a foglalkoztatottságot is – mondta Jakoby. A további adócsökkentés azonban csak az indirekt adók emelésével együtt lehetséges – hívják fel a figyelmet szakértők. Elsősorban a benzin, a gázolaj és a cigaretta fogyasztási adójának növelése jöhet szóba.

Bár Ausztriában is évek óta folyik a vita az egykulcsos adórendszer bevezetéséről, az osztrák pénzügyminisztérium nem tekinti példaképnek Szlovákiát. Szerinte a szélesebb adóalap miatt a 19 százalékos szlovák társasági adókulcs körülbelül a 25 százalékos osztrák szintnek felel meg - teszi hozzá a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Szlovákia letörné a Mol-leány piaci pozícióját

A szlovák kormány letörni készül a Slovnaft uralkodó helyzetét a szlovák benzinpiacon - jelentette a szlovák Pravda. A lap szerint a szlovák pénzügyminisztérium jelezte: ha a jelenleg folyó vizsgálat komoly hiányosságokat tár fel az árpolitikában, a kormány a cég üzemanyag-eladásaira szabályozást készül bevezetni.

MTI Gazdaság

Szlovákia: száguldó bevételek

A szlovák központi költségvetés hiánya 70,28 milliárd szlovák korona volt tavaly, elmaradva a tervezett 78,49 milliárdtól – jelentette be a szlovák pénzügyminisztérium hétfőn.

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Kedveli a windowsos böngészőjét? Az iPhone-ján is beállíthatja

Kedveli a windowsos böngészőjét? Az iPhone-ján is beállíthatja

Navalnij a ruháit követeli Oroszországtól

Navalnij a ruháit követeli Oroszországtól