szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A külföldi érdekeltségű 25 ezer magyarországi cégnek több mint a 20 százaléka osztrák - állapítja meg az a gazdasági összesítés, amelyet a bécsi magyar nagykövetség gazdasági osztálya tett közzé kedden.

A 2004-es esztendő első 11 hónapjának adatait összefoglaló kimutatás szerint az Ausztriába irányuló kereskedelmi szállítások értéke közel 2,6 milliárd euró, a Magyarországra irányuló osztráké pedig mintegy 3,4 milliárd euró volt. Ausztria a magyar exportban így 8,1 százalékkal, az importban pedig 9,6 százalékkal részesedett.

Németország után Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, ahonnan az utóbbi években a szállításoknak már több mint a felét (52,4 százalék) a gépek és berendezések teszik ki. Ebben a termékcsoportban az export növekedésének 27 százalékos dinamikája jóval meghaladta az átlagos exportnövekedési ütemet.

Ausztria szempontjából Magyarország a 4-5. legnagyobb exportpiac. A közép-európai régió országai közül az alpesi ország Magyarországgal bonyolítja le a legnagyobb export- és importforgalmat. A magyarországi osztrák tőkebefektetések értéke már mintegy 2,8-3 milliárd euró között alakul. Az 50 legjelentősebb osztrák cég közül 32 már jelen van Magyarországon, közöttük az OMV, a Bau-Holding, a Voest-Alpine, a Wienerberger, az Austria Tabak, a Strabag és a Wopfinger csoport.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Osztrák alapé a West Gate Business Park

A törökbálinti West Gate Business Park iroda és logisztikai központot egy osztrák ingatlanalap, az Immoeast Immobilien Anlagen AG. vette meg az Ires Kft-től – jelentette be a Colliers Internatonal Nemzetközi Ingatlaközvetítő Kft.

MTI Gazdaság

Megelőzték az osztrákok a Matávot

A Telekom Austria opciót kapott a bolgár Mobiltel mobilszolgáltató részvényeseitől arra, hogy a jövő év végén megvásárolhassa a helyi Mobiltelt. A bolgár távközlési cég érdekelte volna a Matávot is.

Gazdaság

Az osztrákokat nem érdekli a Malév

Az AUA a magyar hatóságok privatizációs követelményeinek részletes tanulmányozása alapján arra a döntésre jutott, hogy nem vesz részt a privatizálásban.

31 éves korábbi modellre bízták a Citadella felújításának vezénylését

31 éves korábbi modellre bízták a Citadella felújításának vezénylését

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét

Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét