Tetszett a cikk?

Több jelentős adótörvény módosítást eszközölne az adóreform bizottság - írja a Népszabadság. A megreformálni kívánt területek között csaknem az összes adónem megtalálható.

Iparűzési adó és szja

A Népszabadság szerint 2007 január 1-től megszűnne a sokat vitatott iparűzési adó, az önkormányzatok a bevétel kiesése miatt megkapnák az szja 18 százalékos részét. Az szja-rendszer úgy változna, hogy maradnának a jelenlegi kulcsok (18 és 38 százalék), a magasabb sávba azonban nem 1,5, hanem 2,5 millió forinttól lehetne bekerülni.

A központi költségvetésbe tehát csak a 2,5 millió forint feletti jövedelmek 20 százaléka folyna be. A 25 százalékos forrásadó egy része is átkerülne a 18 százalékos kulcs alá, s vizsgálja a bizottság a kamatadó bevezetését is.

Társasági adó

Kétkulcsos lenne a társasági adó is, 5 milló forintos profitig csak 10, fölötte pedig 16 százalékot kellene fizetniük a társaságoknak, ezen felül azonban az önkormányzatok 2 százalékos plusz adó vetnének ki a vállalati nyereségre.

EVA

Szintén kétkulcsos lenne az EVA, a 40 százaléknál kisebb költség hányaddal rendelkező cégek 15, az ennél nagyobbal rendelkezők pedig 10 százalékos kulccsal adóznának. A 10 százalékos kulccsal adózóknál - elsősorban kereskedelmi cégeknél - 50 millió forintra emelkedne a bevételi határ.

ÁFA

Az ÁFA tekintetében nem fokozatos, hanem kétlépcsős módosítást javasol a bizottság, melynek hatására 19-20 százalékra csökkenne a jelenlegi 25 százalékos kulcs, az 5 százalékos azonban megmaradna.

Járulékok

Növelné a munkavállalók 4 százalékos egészségbiztosítási járulékát az adóreform bizottság, ez 3 éven keresztül 0,5 százalékponttal emelkedne, s a tőkejövedelmek egyes típusaira is kiterjesztenék. A tételes EHO megszűnése azonban továbbra is kérdéses a lap információi szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Lemondott az APEH elnöke

Távozik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) éléről Király László György a szervezet elnöke, a pénzügyminiszter a posztra Szikora Jánost, az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóját kívánja kinevezni - közölte a Pénzügyminisztérium szerdán.

MTI Gazdaság

Ismét elhúz az adóversenyben Szlovákia?

Egy százalékponttal három százalékra csökkentette irányadó kamatát a Szlovák Nemzeti Bank hétfőn, a korona ennek ellenére tovább drágult. Egyes tervek szerint északi szomszédunknál tovább csökkenne az egykulcsos adó is.

hvg.hu Gazdaság

Megvitatta az adózók ötleteit a PM

Több száz javaslat érkezett a lakosságtól, szakemberektől a Pénzügyminisztérium januárban meghirdetett akadálymentesítési adózási csomagjához – közölte a hvg.hu-val a Pénzügyminisztérium.

MTI Itthon

Miért szednék az útadót?

Az országba belépő külföldi rendszámú autók által fizetendő úthasználati díjat illetően Kolber István tárca nélküli miniszter olyan kompromisszum meggondolását javasolja, hogy a díjfizetés párosuljon autópálya-használati lehetőséggel.

MTI Gazdaság

A beszedés a legfontosabb feladat az APEH-nál

Menedzser típusú vezetőnek tartom magam, az APEH megyei szervezetének alakulásánál, 1988-ban már jelen voltam, "az APEH-al együtt nőttem fel" - mondta Szikora János az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökjelöltje az Országgyűlés pénzügyi és költségvetési bizottságának keddi ülésén.

MTI Gazdaság

Közel 40 milliárddal tartoznak az APEH-nak

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal területi igazgatóságai januárban 17 930 végrehajtási eljárást indítottak, 35,77 milliárd forint tartozás behajtására. A végrehajtási eljárás során az év első hónapjában 17,8 milliárd forint folyt be.

MTI Gazdaság

Ingyenreklám az APEH honlapján?

A Fészekrakó program keretében az új lakáshoz államilag támogatott hitelre csak azok jogosultak, akik olyan építési vállalkozástól vagy vállalkozótól hoznak számlát, aki az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepel - tudatta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

További 9 évig vezetheti Péterfalvi az adatvédelmi hatóságot

További 9 évig vezetheti Péterfalvi az adatvédelmi hatóságot

Szeretettel a Vajdaságból: Egypártrendszerből egypártrendszerbe lépett Szerbia

Szeretettel a Vajdaságból: Egypártrendszerből egypártrendszerbe lépett Szerbia

300 koronavírus-fertőzött van a máltai szeretetszolgálatnál

300 koronavírus-fertőzött van a máltai szeretetszolgálatnál