szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén továbbra is magasak, hordónként 40 dollár körüliek lesznek a kőolajárak, s ehhez hasonlóan magasak lesznek a termékárak is - mondta Horváth Ferenc, a Mol Rt. ügyvezető igazgatója.

A termékelőállítás és kereskedelem divízió vezetője kifejtette: további kőolajkereslet-növekedés várható az USA-ban és Kínában, miközben a kitermelés világszintű bővülése nem valószínűsíthető.

A termékárat befolyásolja az is, hogy a finomítók nem lesznek képesek jelentősen növelni kibocsátásukat. Eközben továbbra is alacsonyak maradnak termékkészletek, különösen a gázolajé.

Az eseményen elhangzott: Magyarországon az idén hasonló termékárak várhatók mint az elmúlt évben. Ugyanakkor nagy valószínűséggel az is előre jelezhető, hogy miközben a benzin ára minden bizonnyal stagnálni fog vagy kis mértékben csökken, addig a keresletnövekedés miatt a gázolaj ára emelkedik.

Horváth Ferenc hozzátette: a prognózist jelentősen befolyásolhatják az esetleges negatív világpolitikai, illetve a kitermeléssel és feldolgozással összefüggő úgynevezett fundamentális változások.

A magyar piacról az ügyvezető elmondta: tavaly a motorbenzin felhasználása stagnált, illetve minimálisan visszaesett, miközben a gázolajé 3 százalékkal nőtt. Hozzátette: tavaly Nyugat-Európában a gázolaj-felhasználás 6-7 százalékkal emelkedett.

Magyarországon az elmúlt évben több mint 4 milliárd liter üzemanyag fogyott el, aminek mintegy 40 százaléka benzin, 60 százaléka gázolaj volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Lanyhul a határmenti benzinturizmus

Horvátországba, Szlovákiába és Romániába már nem térül meg egy tank benzinért kiutazni a magyar állampolgároknak, az Ukrajnából behozott üzemanyaggal azonban még megéri a csempészeknek kockáztatni.

Gazdaság

Olcsóbb benzinnel startolt a Lukoil a magyar piacon

Benzinkút-hálózat kiépítését kezdte meg a legnagyobb orosz olajtársaság, a Lukoil hazai leányvállalata, a Lukoil Downstream Magyarország Kft. A jelenleg 19 töltőállomást üzemeltető cég 2006-ra 100-120 benzinkutat szeretne működtetni.

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal

Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal