szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Valutaalap drámai mértékben csökkentette Németországra kiadott konjunktúra-prognózisát. A Handelsblatt hozzájutott az áprilisban megjelenő „Világgazdasági kilátások” (World Economic Outlook) kivonatához; ebből közöl megállapításokat szerdai számában.

A Valutaalap a német gazdaság várható 2005. évi növekedését 0,8 százalékra teszi, ami fele az eurózóna egészére előrejelzett 1,6 százaléknak, és egy egész százalékponttal alacsonyabb a szervezet tavaly szeptemberben kiadott prognózisánál. Javulást csak 2006-ra várnak a nemzetközi elemzők: 1,9 százalékkal számolnak a német, 2,2 százalékkal az euróövezet vonatkozásában.

A Handelsblatt saját indexe az első negyedéves 1,2-1,3 százalékos értékek után 2005 második negyedévére már csak 1-1,1 százalék körüli mértékű, lassuló- növekedést jelez.

A világgazdaság egészét tekintve ugyanakkor viszonylag erőteljes növekedéssel számol a Nemzetközi Valutaalap 2005-re és 2006-ra is. A tavalyi év 5 százalékos rekordmutatója után 2005-re 4,3, jövőre 4,4 százalékot prognosztizál a jelentés, s az enyhe lassulás okaként a magas olajárat nevezi meg.

A világgazdaság motorja továbbra is az USA és Kína lesz, de további ázsiai országok, mint például Thaiföld, Dél-Korea és India is a globális növekedés-serkentővé növik ki magukat - véli a Valutaalap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Németország és Franciaország lassítja a gazdasági növekedést

Az euróövezet gazdasági növekedése 2004 júliustól szeptemberig mindössze 0,3 százalékos volt - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. A gyenge adatért két ország felelős: Németország és Franciaország. A másik tíz euró-országban gyorsult vagy stagnált a növekedés.

MTI Világ

Takarékoskodni kényszerülnek a németországi egyházak

Lelkipásztori és szociális szolgáltatásaik szűkítésére kényszerülnek a hagyományos németországi egyházak az elkövetkező években a csökkenő egyháziadó-bevételek, az egyházból való kilépések, valamint a demográfiai helyzet alakulása következtében.

MTI Világ

Németország: egyre több magánszemély megy csődbe

Németországban tavaly rekordszintre emelkedett a csődök száma, de a növekedés elsősorban a magánemberek 25 százalékkal megemelkedett fizetésképtelenségére vezethető vissza - derül ki a Creditreform kutatóintézet szerdai jelentéséből.

Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Lengyelországban, korlátozások sorát vezetik be

Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Lengyelországban, korlátozások sorát vezetik be

Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa