Tetszett a cikk?

Év végéig a jelenleg működő 1200 regisztrált tékából akár 600-700 is becsukhatja a boltot. A tékák ellehetetlenülését elsősorban a kalóz DVD-k forgalomba kerülése, valamint a Tescóban és más hiper-, illetve szupermarketekben dömpingáron kínált filmek okozzák.

A Magyar Video Hálózat Kft.-hez (MVH) tartozó 88 téka 2003-ban nettó 550 milliós forgalmat ért el, tavaly azonban már csak 330 millió forint folyt be náluk – idézi Papp Sándort, az MVH vezetőjét a Világgazdaság.

Kimondottan rosszul alakult számukra 2004 második fele, az erőteljes visszaesés ugyanis már a múlt év nyarán elkezdődött. Noha a társasághoz kapcsolódó cégek megpróbálnak folyamatosan beruházni, úgy tűnik, tartalékaikat élik fel - mondta Papp Sándor.

A 110 telephelyet működtető Tisza Film Rt. szeptembertől kezdve soha nem látott válságot él meg – nyilatkozta a lapnak Császár Ferenc, a cég igazgatója, a Magyar Videotékások Országos Szövetségének elnöke.

Ez az év is rendkívül rosszul indult, az első két hónapban 25 százalékos a visszaesés a korábbi év hasonló időszakához képest. A kis videotékák megmaradása nagyon kérdéses, véleménye szerint az év végére 450-nél nem lesz több életképes üzlet. Császár szerint, ha a nagy kiadók nem módosítanak jelenlegi üzletpolitikájukon, nem lehet komoly változást elérni a szakma jövőjében. A lakossági piac mindenek feletti kiszolgálása mindent háttérbe szorít.

A legnagyobb bukást a sikerfilmek jelentik a videotékák számára – mondta a lapnak Tóth Sándor, a Magyar Videotékások Országos Szövetségének elnökségi tagja, korábbi elnöke. A kalózfilmek jóval előbb kikerülnek, mint hogy a videotékákban megjelennének, arról már nem is beszélve, hogy vannak olyan filmek, amelyek a Tescóban is hamarabb a polcokra kerülnek, mint náluk - magyarázta Tóth.  

"Közösen kellene leülni tárgyalni és megoldást keresni. Nehezen képzelhető el kiút anélkül, hogy a gyártók olcsóbb DVD-ket gyártsanak, a kiadóknak pedig szabályozni kell a filmek bemutatás utáni megjelenését a videotékák és a lakosság számára" - fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Dömpingáron adják a DVD-ket a Tescóban

Óriási a kereslet az ezer forint alatti DVD-k iránt, a hiper- és szupermarketek dugig vannak kifutott, akciós árú filmekkel. A két legnagyobb forgalmazó viszont nem nézi jó szemmel a túlzott akciókat.

Gazdaság

Virul az írható CD-k és DVD-k feketepiaca

Összeomlott Magyarországon a kereskedelemben jogszerűen terjesztett írható digitális adathordozók piaca – mondta a Világgazdaságnak Kalinovits Béla, az Eurodata Digital Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A problémát szerinte az íratlan adathordozók árában jelentkező, Európában szinte egyedülállóan magasnak tekinthető többletköltségek, így a nagyobb áfa és szerzői jogdíj jelentik – mondta a CD-forgalmazással foglalkozó Eurodata ügyvezetője.

Kicsit lazítana az abortusz tilalmon a lengyel elnök

Kicsit lazítana az abortusz tilalmon a lengyel elnök

Családjával zsarolták a Budapesten elítélt brazil drogfutárt

Családjával zsarolták a Budapesten elítélt brazil drogfutárt

Dráguláshoz, orvoshiányhoz és hosszú várólistához vezethet az egészségügyi reform

Dráguláshoz, orvoshiányhoz és hosszú várólistához vezethet az egészségügyi reform