szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Adóreform, illetve az adóterhek csökkentése elképzelhetetlen, ha a személyi jövedelemadó (szja) rendszeréből nem veszik ki az oda nem illő kedvezményeket és szociális támogatásokat - jelentette ki Bokros Lajos és Surányi György a Pénzügykutató és az Allianz Hungária Adózás és verseny című csütörtöki konferenciáján.

"Az adóreform összefügg az államháztartás többi elemével, így a társadalombiztosítással, ezért az egészségbiztosítás, pontosabban a gyógyítás reformját nem lehet megkerülni" - mondta Bokros Lajos. A Közép-Európai Egyetem tanára hozzátette: a közigazgatás és az önkormányzatok átformálását is napirendre kell tűzni.

A volt pénzügyminiszter szerint az adóreformmal el kell érni, hogy a lakossági megtakarítások gyarapodjanak, ami azt a célt is szolgálná, hogy a lakosság - akárcsak a nyugdíjreformnál - részben saját maga gondoskodjon az egészségéről.

Ahogy a nyugdíjbefizetések és -kifizetések egyensúlyban vannak, úgy ezt a gyógyításnál is meg kell teremteni, mégpedig a többcsatornás biztosítási rendszer megteremtésével - fogalmazott Bokros.

A volt pénzügyminiszter rögzítette, hogy az adórendszer átalakítása, az szja kulcsainak megváltoztatása, illetve a sávok szélesítése csak akkor lehetséges, ha a rendszerből radikális módon kikerülnek a kedvezmények, illetve támogatások.

Hasonló véleményt fogalmazott meg előadásában Surányi György, a Banca Intesa kelet-közép-európai igazgatója, a Corvinus Egyetem tanára. "Az adó célja a közkiadások fedezése, tehát a szociálpolitikai célokat a költségvetés más elemeiben kell érvényesíteni" - jelentette ki.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint felelőtlen az, aki az adók, illetve az adószintek csökkentéséről beszél anélkül, hogy megnevezné az ellentételt, azaz a költségvetési kiadásokra vonatkozó összegeket.

Az szja jelenlegi rendszere adóelkerülésre ösztönöz, mivel a nettó bér a kisebb adókulcsnál is alig éri el a bruttó bér felét - mondta Surányi. Az általa felvázolt alternatív adórendszer kulcsa 20, 30, illetve 40 százalékos. Az első adókulcs 0-430 ezer forint havi bérhez kapcsolódna, ide tartozna a mai jövedelmek mellett az adózók 90-95 százaléka. A második adókulcshoz tartozó sáv havi 430 ezer-1 millió forint lenne, s 40 százalékkal adóznának az 1 millió feletti jövedelmek.

A társadalombiztosítási járulékok kulcsát az előbbi rendszerhez kapcsolná Surányi, úgy hogy az első kulcs mellett 25 százalék legyen járulékkulcs, a második sávnál 15-20 százalék, a harmadiknál pedig 5 százalék.

Surányi javasolja ingatlanadó bevezetést is, mégpedig sávos alapon: a 15-20 milliós értékű ingatlanokig 0 lenne a kulcs, e fölött évi 0,25-1 százalék. Ugyanakkor az szja-ból levonható lenne az ingatlanadó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Medgyessy: euró 2008-ban; adóreform jövőre

Magyarország 2008. január elsejétől be kívánja vezetni az eurót - jelentette be szerdán Medgyessy Péter kormányfő. A cél érdekében a kormány szigorú gazdaságpolitikát folytatna, amivel a jegybank elnöke is egyetért. László Csaba pénzügyminiszter ismertetése szerint január elsejétől megszűnik a 0 áfakulcs (az alsó kulcs 5 százalék lesz), a 12 százalékos kulcs 15 százalékra emelkedik, míg a 25 százalékos felső határ 23 százalékra mérséklődik.

Pénzügyek

Adóreform előtt

A főcsapás irányait egy hónap múlva jelöli ki az alakuló ülését múlt héten tartott adóreform-bizottság, "közmegegyezésen" alapuló lényegi módosítások azonban csak 2006-2007-től várhatók, miközben a Fidesz csomagja már júliustól adócsökkentő lépéseket sürget.

hvg.hu Gazdaság

Átfogó adóreformot tervez a kormány

Három-öt évre szóló adórendszert, adópolitikai chartát kíván kidolgozni a kormány a következő hónapokban - jelentette be Draskovics Tibor pénzügyminiszter és Kóka János, a gazdasági tárca vezetője pénteken. "Többen, szélesebb adóalappal, egyszerűbben, kevesebb adót fizessenek - ez az adórendszer átalakításának legfőbb célja" - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter.

MTI Gazdaság

Elkezdte a munkát az Adóreform Bizottság

Első, alakuló ülésére ül össze szerdán az Adóreform Bizottság, amelynek vezetésére Akar Lászlót, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatóját kérték fel. Az ülésen - a Miniszterelnöki Hivatal által kiküldött meghívó szerint - jelen lesz a miniszterelnök és több miniszter is.

13 nő „orvosi vizsgálata” miatt áll a bál Ausztrália és Katar között

13 nő „orvosi vizsgálata” miatt áll a bál Ausztrália és Katar között

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya

Ókovács Szilveszter koronavírusos

Ókovács Szilveszter koronavírusos