szerző:
MTI

Adóreform, illetve az adóterhek csökkentése elképzelhetetlen, ha a személyi jövedelemadó (szja) rendszeréből nem veszik ki az oda nem illő kedvezményeket és szociális támogatásokat - jelentette ki Bokros Lajos és Surányi György a Pénzügykutató és az Allianz Hungária Adózás és verseny című csütörtöki konferenciáján.

"Az adóreform összefügg az államháztartás többi elemével, így a társadalombiztosítással, ezért az egészségbiztosítás, pontosabban a gyógyítás reformját nem lehet megkerülni" - mondta Bokros Lajos. A Közép-Európai Egyetem tanára hozzátette: a közigazgatás és az önkormányzatok átformálását is napirendre kell tűzni.

A volt pénzügyminiszter szerint az adóreformmal el kell érni, hogy a lakossági megtakarítások gyarapodjanak, ami azt a célt is szolgálná, hogy a lakosság - akárcsak a nyugdíjreformnál - részben saját maga gondoskodjon az egészségéről.

Ahogy a nyugdíjbefizetések és -kifizetések egyensúlyban vannak, úgy ezt a gyógyításnál is meg kell teremteni, mégpedig a többcsatornás biztosítási rendszer megteremtésével - fogalmazott Bokros.

A volt pénzügyminiszter rögzítette, hogy az adórendszer átalakítása, az szja kulcsainak megváltoztatása, illetve a sávok szélesítése csak akkor lehetséges, ha a rendszerből radikális módon kikerülnek a kedvezmények, illetve támogatások.

Hasonló véleményt fogalmazott meg előadásában Surányi György, a Banca Intesa kelet-közép-európai igazgatója, a Corvinus Egyetem tanára. "Az adó célja a közkiadások fedezése, tehát a szociálpolitikai célokat a költségvetés más elemeiben kell érvényesíteni" - jelentette ki.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint felelőtlen az, aki az adók, illetve az adószintek csökkentéséről beszél anélkül, hogy megnevezné az ellentételt, azaz a költségvetési kiadásokra vonatkozó összegeket.

Az szja jelenlegi rendszere adóelkerülésre ösztönöz, mivel a nettó bér a kisebb adókulcsnál is alig éri el a bruttó bér felét - mondta Surányi. Az általa felvázolt alternatív adórendszer kulcsa 20, 30, illetve 40 százalékos. Az első adókulcs 0-430 ezer forint havi bérhez kapcsolódna, ide tartozna a mai jövedelmek mellett az adózók 90-95 százaléka. A második adókulcshoz tartozó sáv havi 430 ezer-1 millió forint lenne, s 40 százalékkal adóznának az 1 millió feletti jövedelmek.

A társadalombiztosítási járulékok kulcsát az előbbi rendszerhez kapcsolná Surányi, úgy hogy az első kulcs mellett 25 százalék legyen járulékkulcs, a második sávnál 15-20 százalék, a harmadiknál pedig 5 százalék.

Surányi javasolja ingatlanadó bevezetést is, mégpedig sávos alapon: a 15-20 milliós értékű ingatlanokig 0 lenne a kulcs, e fölött évi 0,25-1 százalék. Ugyanakkor az szja-ból levonható lenne az ingatlanadó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Medgyessy: euró 2008-ban; adóreform jövőre

Magyarország 2008. január elsejétől be kívánja vezetni az eurót - jelentette be szerdán Medgyessy Péter kormányfő. A cél érdekében a kormány szigorú gazdaságpolitikát folytatna, amivel a jegybank elnöke is egyetért. László Csaba pénzügyminiszter ismertetése szerint január elsejétől megszűnik a 0 áfakulcs (az alsó kulcs 5 százalék lesz), a 12 százalékos kulcs 15 százalékra emelkedik, míg a 25 százalékos felső határ 23 százalékra mérséklődik.

Pénzügyek

Adóreform előtt

A főcsapás irányait egy hónap múlva jelöli ki az alakuló ülését múlt héten tartott adóreform-bizottság, "közmegegyezésen" alapuló lényegi módosítások azonban csak 2006-2007-től várhatók, miközben a Fidesz csomagja már júliustól adócsökkentő lépéseket sürget.

hvg.hu Gazdaság

Átfogó adóreformot tervez a kormány

Három-öt évre szóló adórendszert, adópolitikai chartát kíván kidolgozni a kormány a következő hónapokban - jelentette be Draskovics Tibor pénzügyminiszter és Kóka János, a gazdasági tárca vezetője pénteken. "Többen, szélesebb adóalappal, egyszerűbben, kevesebb adót fizessenek - ez az adórendszer átalakításának legfőbb célja" - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter.

MTI Gazdaság

Elkezdte a munkát az Adóreform Bizottság

Első, alakuló ülésére ül össze szerdán az Adóreform Bizottság, amelynek vezetésére Akar Lászlót, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatóját kérték fel. Az ülésen - a Miniszterelnöki Hivatal által kiküldött meghívó szerint - jelen lesz a miniszterelnök és több miniszter is.

Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

A horvátok is lehagynák Magyarországot az euróbevezetéssel, csak van egy kis gond

A horvátok is lehagynák Magyarországot az euróbevezetéssel, csak van egy kis gond

Elütöttek egy gyalogost az M1-esen

Elütöttek egy gyalogost az M1-esen

Saját navigáció jön a Huawei telefonjaira

Saját navigáció jön a Huawei telefonjaira

Üres budapesti kassza várja a következő főpolgármestert

Üres budapesti kassza várja a következő főpolgármestert

Nyolc autó ütközött az M7-esen Velencénél a Balaton felé

Nyolc autó ütközött az M7-esen Velencénél a Balaton felé