szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem duplájára nőtt a határőrség által lefoglalt dohányáruk értéke az év első két hónapjában a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest.

A hegyeshalmi határátkelőhelyen egy magyar és egy olasz állampolgár több mint kétmillió forint értékben próbált meg illegálisan kivinni cigarettát az országból számolt be Határőrség közleménye. Ezzel együtt 17 millió forint fölé nőtt az idei év első két hónapjában az útlevélkezelők által lefoglalt dohányáru értéke. 2004 hasonló időszakában ez az összeg alig haladta meg a kilencmillió forintot.

Az elkövetési esetek száma szintén jelentősen növekedett. A tavalyi év első két hónapjában 61, az idén már 163 elkövetővel szemben kezdeményezett a határőrség dohányáruval való visszaélés miatt eljárást.

"Az esetek több mint felét ukrán viszonylatban bonyolították le" - fogalmazott a közlemény. Miután az Európai Unió magyarországi belső határain - azaz Magyarország és a szomszédos EU-tagállamok közti határon - megszűntették az állandó vámellenőrzést, nagymértékben - 40 százalékkal - nőtt az árucsempészet itt, főként a magyar-osztrák határon.

A közlemény beszámol arról is, hogy a rábafüzesi határátkelőhelyen egy hazájában körözés alatt álló osztrák állampolgár jelentkezett kilépésre szlovák útlevéllel, melyben kicserélték a fényképet. A férfi ellen Magyarországon indult büntetőeljárás közokirat hamisítás bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

CIGARETTASZIGOR

Az unión kívüli országokból - elsősorban a román és ukrán határon át - behozott cigaretta fokozott ellenőrzését ígéri...

Gazdaság

Cigarettavég

Átszervezi kelet-európai termelését az Imperial Tobacco-csoport. Az "áldozatok" közé került debreceni dohánygyár tervezett bezárásán a cívisváros bukhat a legnagyobbat: elesik az iparűzési adótól, megugorhat a munkanélküliség. A vevők pedig beérhetik importált Symphoniával.

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák

Megjelent a 2021-es kakáló kutyás naptár

Megjelent a 2021-es kakáló kutyás naptár

Hétszeresére nőtt tavalyhoz képest az államháztartás hiánya szeptemberben

Hétszeresére nőtt tavalyhoz képest az államháztartás hiánya szeptemberben