szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mindeddig három uniós tagállam teljesítette a kvótakereskedésre vonatkozó feltételeket. Az Európai Unióban hivatalosan hétfőn kezdődött meg az üvegházi gázok kereskedelme.

Finnország, Hollandia és Dánia az a három ország, amely a határidőhöz tartva magát február 28-a óta elvben megkezdhette a légkörbe kerülő szennyezőanyagokkal, illetve az azokra vonatkozó bizonylatokkal a kereskedést. Barbara Helfferich, az EU bizottságának szóvivője közölte, hogy e három ország teljesítette a kvótakereskedésre vonatkozó feltételeket. Hét olyan országot - köztük Németországot és Ausztriát - említette a szóvivő, amelyek már a szükséges adatokat eljuttatták Brüsszelbe, de az adatok kiértékelésével az Európai Unió még nem végzett. A szóvivő szerint a kereskedést a gyakorlatban az azonnali piacon 2-6 héten belül kezdhetik meg ezek az országok. A további 15 EU-tagország esetében ez "még eltart egy ideig" - közölte. A kvótákkal való kereskedésre azonban már most is lehetőség van, igaz csak oly módon, hogy a vállalatok határidős üzleteket köthetnek megfelelő idő és ár rögzítésével.

A kvótakereskedelem keretében az uniós tagállamok kormányai kvótákat, úgynevezett üvegházhatású gáz-kibocsátási jogosultság egységeket osztanak szét a rendszerben kötelezően részt vevő kibocsátó létesítmények között. A vállalatok ezekből minden évben az évi tényleges kibocsátásaiknak megfelelő mennyiségű kvótaegységet átadnak az államnak. Így, többlet esetén értékesíthetik fennmaradó részt, ha pedig hiányuk van, a piacon vásárolhatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

EURÓPAI LÉGSZENNYEZÉS

A csatlakozókkal együtt az EU 2002-ben 33 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt (ühg) bocsátott ki, mint 1990-ben -...

Emlékérmét bocsátott ki az MNB az Állami Számvevőszék tiszteletére

Emlékérmét bocsátott ki az MNB az Állami Számvevőszék tiszteletére

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér